• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    12 mening
  • Getuigenissen (0)

Wat moeten patiënten met de ziekte van Crohn eten?

Wat moeten patiënten met de ziekte van Crohn eten?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, waarvan de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is. Deze aandoening heeft gevolgen voor het dagelijkse leven van de personen die eraan lijden.

Elke dag worden mensen met de ziekte van Crohn geconfronteerd met problemen zoals diarree en buikpijn, waardoor ze geneigd zijn een hele reeks voedingsmiddelen te mijden... tot ze soms zelfs ondervoed geraken!

Geen mirakeldieet voor de ziekte van Crohn

In de hoop hun dagelijks leven beduidend te verbeteren, gaan patiënten met de ziekte van Crohn of andere ziektebeelden met darmontstekingen vaak op zoek naar een mirakeldieet om de symptomen te milderen of een sterke heropflakkering van de ziekte te voorkomen. Sommigen mijden vet, anderen weren melkproducten, vlees, suiker of zelfs bepaalde groenten en fruit. Deze overdreven beperkingen veroorzaken vaak allerlei tekorten en de patiënten weten niet meer wie ze moeten geloven of welk voedingspatroon ze moeten volgen.

Eigenlijk is voor mensen met de ziekte van Crohn geen enkel voedingsmiddel strikt verboden en kan geen enkel voedingsmiddel de ziekte verergeren of een opflakkering veroorzaken. Patiënten met de ziekte van Crohn kunnen dus de meeste gerechten verdragen.

Ziekte van Crohn: enkele aanbevelingen

Tijdens crisisperioden kunnen bepaalde voedingsadviezen helpen om de symptomen te beperken. Zo wordt aanbevolen om:

  • mager vlees, vis en eieren te eten die goed worden verdragen en bijdragen tot een vermindering van de symptomen;
  • lichtere maaltijden te bereiden en vaker dan normaal te eten;
  • fruit en groenten te koken, zodat hun vezels beter verteerbaar worden;
  • voldoende water te drinken (8 tot 10 glazen per dag) als compensatie voor het vocht dat door de diarree verloren gaat;
  • de consumptie van melkproducten te beperken, met uitzondering van yoghurt en kaas; 
  • voedingsmiddelen te mijden die tijdens de vertering fermenteren, zoals kool, peulvruchten, rauwe groenten of groenten met harde vezels zoals rapen, peren of radijzen.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 18/07/2006

Dit artikel maakt deel uit van het dossier CIDZ: wat zijn die darmziekten toch lastig

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten