• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Wat moet je doen voor een langdurige relatie?

Wat moet je doen voor een langdurige relatie?

Een onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Texas geeft een heel praktisch antwoord op bovenstaande vraag.

Je kan de gevoelens van verliefdheid en de duur van een relatie beïnvloeden door te schrijven.

Maar hoe moet dat dan?

Om uw gevoelens van verliefdheid te versterken, schrijf erover

De auteurs van de studie konden aantonen dat het neerschrijven van gevoelens een relatie diepgang geeft en maakt dat ze langer duurt.
Om dat aan te tonen, werden 86 koppels bij jonge mensen bestudeerd. Elk koppel moest gedurende drie opeenvolgende dagen een aantal lijnen schrijven. De helft van de koppels kreeg als opdracht om iets neer te pennen over hun diepste gedachten en gevoelens wat hun liefdesrelatie betreft. De andere helft van de koppels werd gevraagd om hun dagdagelijkse activiteiten te beschrijven.

Na drie maanden bleek dat meer koppels die hun gevoelens beschreven nog samen waren in vergelijking met koppels die hun dagelijkse activiteiten neerpenden. In die groep waren meer koppels al uit elkaar.

Schrijven voedt de amoureuze gevoelens

Het ziet er naar uit dat gevoelens en emoties die neergeschreven worden, bijdragen tot het consolideren en zelfs het intensifiëren van een relatie. Het psychologisch mechanisme dat aan de basis daarvan ligt zou dat van de rationalisatie kunnen zijn: men gaat zich makkelijker aan iets hechten als men er zich gunstig over uitgelaten heeft, ook al stond men er aanvankelijk niet echt bij stil.

De hersenen zouden de tijd die aan een bepaalde taak als volgt registreren: 'Als ik tijd besteed aan een activiteit, dan wil dat zeggen dat die belangrijk is.' De tijd die gaat naar het letterlijk beschrijven van liefdesgevoelensgeeft hen meer belang en meer waarde.
Men kan dat beschouwen als een vorm van mentale manipulatie, maar ook als een belangrijk 'weetje' om een liefdesrelatie te doen duren.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016
Origineel artikel geschreven door op 23/01/2007

Bronnen: Richard B. Slatcher and James W. Pennebaker in Psychological Science Volume 17 Issue 8 Page 660 - Augustus 2006 doi:10.1111/j.1467-9280.2006.01762.x

Vindt u het artikel interessant?