Tussen 40 en 50% van de vrouwen zullen ooit last krijgen van een blaasontsteking (cystitis), terwijl 20 tot 30% onder hen te maken zullen hebben met terugkerende of recidiverende cystitis. Gelukkig bestaan er voor deze vrouwen behandelingen tegen blaasontstekingen en zijn er nog een aantal raadgevingen in verband met hygiëne die hun nut al bewezen hebben.

Blaasontstekingen zijn vaak voorkomende urineweginfecties
Vóór de leeftijd van 24 jaar, zal één derde van de vrouwen last gehad hebben van een urineweginfectie. Vaak hebben vrouwen voor het eerst last van een blaasontsteking nadat zij voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben gehad. Dat uit zich dan in een branderig gevoel tijdens het plassen. Het voor de hand liggende onderzoek is dat met de urinestrip, waarmee de aanwezigheid van de Escherichia colibacterie kan opgespoord worden. De behandeling bestaat meestal uit een korte en eenmalige antibioticakuur. In het ergste geval, moet driemaal antibiotica ingenomen worden. Jammer genoeg, komt een blaasontsteking in 20 tot 30% van de gevallen terug. Tot drie recidieven per jaar, blijft men, zoals hierboven beschreven, de cystitis met antibiotica behandelen, maar dan met een aantal hygiënetips erbovenop (zie verder).
Wanneer blaasontstekingen terugkeren...
Zodra men het aantal van 4 blaasontstekingen per jaar overschrijdt, spreekt men van de recidiverende vorm van de aandoening. Op dat ogenblik moet het effect van de aandoening op de levenskwaliteit van de patiënt onderzocht worden. Bovendien moet een gynaecologisch onderzoek uitgevoerd worden zodat duidelijk wordt of er sprake is van genitale infecties of afwijkingen. De arts zal meestal nog een cytobacteriologisch urineonderzoek (of urinekweek) laten doen met de bedoeling verschillende kiemen op te sporen.
Indien men ondanks deze onderzoeken het probleem nog niet kan oplossen, dan wordt een preventieve antibioticakuur op lange termijn (van 6 maanden tot 1 jaar) opgestart (Monuril, Bactrim, Lomefloxacine, Norfloxacine, Ciprofloxacine
). Maar opgepast, het risico dat er opnieuw een infectie optreedt tijdens het jaar volgend op het einde van de behandeling is vrij groot. In geval van vaginale droogheid, worden zetpillen, een zalf of een gel op basis van oestrogenen voorgeschreven. Cranberrysap (3 glazen per dag) is een zeer goed middel voor de preventie van recidiverende blaasontstekingen, omdat deze vrucht de Escherichia colibacterie belet om zich vast te zetten op de wand van de blaas. Hierdoor wordt het risico op een recidiverende blaasontsteking met de helft gereduceerd. Men kan ten slotte ook een soort homeopathisch vaccin voorstellen, waarbij men gebruikmaakt van een homeopathische verdunning van de Escherichia colibacterie (Urovaxum, één tabletje per dag gedurende drie maanden en daarna korte kuren van 3 tot 10 dagen per maand).
Impact médecine, 6 maart 2008.