Wat is de voornaamste reden van bezoek aan gynaecoloog? Vaginale schimmelinfecties

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/04/2015 - 17h32
-A +A

PUB

Intieme hygiëne: de juiste maatregelen om vaginale schimmelinfecties te voorkomen

Een te ver doorgedreven intieme hygiëne verstoort het evenwicht van de vaginale flora waardoor er vaginale schimmelinfecties kunnen optreden. Het slijmvlies dat de vagina bedekt, kan zo geïrriteerd raken, uitdrogen of 'verstikken'.

  • De oorzaken van uitdroging zijn een te vaak lokaal wassen of douchen met zeep, het gebruik van agressieve gels of vloeibare zeep, locale ontsmettingsproducten of schuimbaden.
  • De oorzaken van verstikking zijn het langer dan 4 uur dragen van tampons, het gebruik van synthetische maandverbanden, het dragen van inlegkruisjes, strings en te strakke jeans.

Anticonceptiva en menopauze werken vaginale schimmelinfecties in de hand

Ook het hormonale evenwicht - of liever het ontbreken ervan - speelt een rol bij de ontwikkeling van vaginale schimmelinfecties.

De vrouwelijke geslachtsorganen staan onder de invloed van twee elkaar aanvullende hormonen, de oestrogenen en progesteron. De eerste zorgen voor een goede bevochtiging van de vagina en bevorderen zo het evenwicht van de vaginale flora. Maar twee gevallen kunnen dat evenwicht verstoren en een vaginale schimmelinfectie veroorzaken:

  • De menopauze, omdat de aanmaak van oestrogenen dan stopt. Het vervangen van de ontbrekende oestrogenen door een hormonale substitutietherapie in de menopauze helpt dan ook vaginale schimmelinfecties bestrijden.
  • Een anticonceptiemiddel op basis van progestatieven. Het oestro-progestatieve klimaat raakt dan uit zijn evenwicht - wat het contraceptieve effect verklaart -, maar bevordert wel schimmelinfecties. In dat geval moet er samen met de huisarts gezocht worden naar een alternatieve oplossing.
Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 07/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/04/2015 - 17h32

FMC Hebdo N°79 13 juni 2000.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB