Wat is pemphigus?

Gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Dit is een niet-besmettelijke huidziekte (de oorzaak is onbekend), die wordt gekenmerkt door het optreden van blaren (bullae). De aandoening heeft een typisch ziekteverloop en de diagnose berust op klinisch-morfologische kenmerken.Op een tevoren schijnbaar normale huid treden blaren op ter grootte van een erwt of een walnoot, die gevuld zijn met een helder vocht. Na het opengaan van de blaren ontstaan erosies en korsten, terwijl op andere plaatsen weer nieuwe blaren ontstaan.De ziekte begint vaak met blaren in mond en keel, soms op de lippen en in de neus. Deze vorm gaat vaak geruime tijd aan de eigenlijke pemphigus vooraf. Ook de slijmvliezen van neus, bindvlies van de ogen en vulva kunnen bij het proces betrokken zijn.De blaren op de huid zijn in het begin met heldere vloeistof gevuld, maar spoedig wordt de wand slap en rimpelig. De inhoud wordt troebel en kan geheel indrogen of korsten vormen. De overblijvende erosies genezen zeer slecht en nieuwe blaren treden steeds weer op.De behandeling bestaat uit corticosteroïden en immunosuppressieve middelen. Vóór de introductie van corticosteroïden was de prognose slecht. Bepaalde typen van pemphigus zijn ook thans nog een ernstige ziekte.

Gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Blaren: voorkomen en behandelen Gepubliceerd op 04/01/2017 - 08h46

Blaren zijn banale kwaaltjes die vooral vaak voorkomen in de zomer wanneer men geen kousen draagt. Maar dat is nog geen reden om bij te pakken te gaan zitten! Blaren kunnen vermeden worden mits men een aantal maatregelen neemt. Duiken de blaren toch...

Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Herpes: het scenario is altijd hetzelfde Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Herpes komt heel veel voor, het is besmettelijk en... het keert terug. De symptomen aan het begin van een opstoot zijn altijd dezelfde. Kennis van de symptomen is belangrijk, want het voorkomt dat ook iemands omgeving besmet raakt!

Meer artikels