Wat is hypnose precies?

Wat is hypnose precies? Hypnose in de psychotherapie heeft absoluut niets te zien met hypnose in de showbizz. Zo is een hypnotherapeut niet uit op spektakel, maar wil hij een positieve interne verandering teweegbrengen.

Bij hypnose wordt de patiënt in een gewijzigde bewustzijnstoestand gebracht: geen slaap, maar een soort dromerige waaktoestand waarbij hij zijn geest vrijer kan laten ronddwalen. In die toestand zijn er minder psychische remmen en zijn de instinctieve emoties gemakkelijker op te wekken. Op die manier kunnen de interne psychische mechanismen sneller bereikt worden.

Deze gewijzigde bewustzijnstoestand wordt dan gebruikt om te werken via suggestie. Vandaag worden er bijna geen directe suggesties meer gebruikt ("u bent genezen"), wel indirecte suggesties waarbij de psyche van de persoon onder hypnose kan kiezen en alleen de suggesties kan beluisteren die ze wil horen. De therapeut zal bijvoorbeeld zeggen: "Ik weet niet precies op welke manier uw geest zal willen veranderen: misschien zeer vlug, misschien geleidelijk, misschien op een totaal onverwachte manier…" Het onbewuste kiest dus zelf de genezingsmethode die perfect past bij de persoon in kwestie.

De metafoor is één van de meest gebruikte suggesties omdat ze zo krachtig is. Zo kan de therapeut aan een patiënt die te maken krijgt met verscheurende levenskeuzes, vertellen hoe hij of zij paarden voor een koets moet spannen. Hij zal daarbij meteen uitleggen dat dit in het begin niet makkelijk is. De paarden moeten op elkaar ingespeeld raken en leren samen te werken en dezelfde richting te kiezen. Alleen dan is een geslaagde koetstocht mogelijk. De paarden staan hier voor de driften, de sterke verlangens, die figuurlijk in dezelfde richting moeten gaan om ergens toe te leiden. Precies dat zorgt ervoor dat u vooruitgaat in het leven. Als het onbewuste die metafoor aanvaardt, kan ze uitgroeien tot een zeer doeltreffend instrument van verandering. Als het ze verwerpt, dan wordt ze gewoon beluisterd, zonder een bijzonder effect te hebben. De therapeut wil dus niet manipuleren, maar tal van veranderingsmethoden voorstellen.

Hypnotherapie is meestal vrij kort. Ze omvat enkele probleemgerichte sessies, maar kan in totaal 10 à 20 sessies beslaan. Er kan echter ook gewerkt worden op langere termijn: één of twee jaar of zelfs langer, waarbij hypnose gehanteerd wordt als therapiemiddel.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 17/08/2004

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden