• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat is het verband tussen erectiestoornissen en hart- en vaataandoeningen?

Wat is het verband tussen erectiestoornissen en hart- en vaataandoeningen?

Een erectie is een fenomeen van de bloedsomloop waarbij de bloedvaten in de penis een rol spelen. De erectie hangt dus rechtstreeks samen met het hart- en bloedvatenstelsel.

Wat is nu precies het verband tussen een erectiele disfunctie en hart- en vaataandoeningen?

Een erectiestoornis als voorspeller van hart- en vaataandoeningen?

Als mannen na hun vijftigste zonder aanwijsbare reden last krijgen van erectiestoornissen, doen ze er goed aan om in te grijpen.

‘Zonder aanwijsbare reden’, dat wil zeggen zonder relatieproblemen, extreme stress op het werk of door de gezinssituatie en zonder medicatie die schadelijk is voor de erectie.

Ingrijpen is belangrijk, want een erectiestoornis kan op een nakend cardiovasculair probleem wijzen. De bloedvaten in de penis zijn namelijk heel dun en kunnen vernauwen lang voor de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) of de bloedvaten in de hersenen dat doen.

Een erectiestoornis wijst vaak op een slechte werking van de cellen van het endothelium - de wand van de slagaders - en dat in het hele lichaam.

Een medische consultatie en een check-up van het hart zijn dan nodig om de staat van de slagaders na te kijken.

Artsen spreken in dit geval over de alarmfunctie van de erectiestoornis.

Een erectiestoornis kan ervoor zorgen dat een behandeling wordt opgestart. Zo kan een hartinfarct of cerebrovasculair accident vermeden worden.

 

Hart- en vaataandoeningen veroorzaken seksuele problemen


Bij andere mannen kunnen hart- en vaataandoeningen aan erectiestoornissen voorafgaan.

Het risico op erectieproblemen neemt bijvoorbeeld toe bij mannen die cardiovasculaire risicofactoren vertonen zoals diabetes, hypertensie, hyperlipidemie (afwijkende bloedvetten), obesitas en roken.

 

Dat zijn precies dezelfde risicofactoren als voor een hartinfarct of een cerebrovasculair accident.

Mannen met een hart- en vaataandoening hebben meer erectieproblemen dan andere:

 • Zo’n 60% van de mannen tussen 40 en 70 jaar met hart- en vaataandoeningen heeft ook erectieproblemen.

 • Van de mannen die geen hart- en vaataandoeningen hebben, heeft maar 20% van de mannen tussen 40 en 50 jaar klachten over matige of ernstige erectieproblemen. Dat aantal stijgt daarna weliswaar, maar het blijft wel onder de 40%.

 • Die toename is te wijten aan andere gezondheidsproblemen die leiden tot erectiestoornissen, zoals prostaataandoeningen. En die aandoeningen komen meer voor met ouder te worden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/03/2013
Origineel artikel geschreven door op 27/11/2012

Bronnen: F. Cour et al., Progrès en Urologie Volume 19, Issue 5, Mei 2009, blz. 291-296. http://www.urofrance.org/science-et-recherche/base-bibliographique/article/html/pourquoi-et-comment-explorer-la-fonction-erectile-chez-un-patient-a-risque-cardiovasculaire.html. Ian M. et al., JAMA, 2005;294:2996-3002. Billups K.L., Int J Impot Res 2005;17:S19-S24. Costa P. et al., Prog Urol 2005;15:203-207. La dysfonction érectile: un prédicteur de maladie cardio-vasculaire de maladie cardio-vasculaire. Dr Francois Bénard Urologie CHUM Universiteit van Montréal. RMSQ 9 september 2010. Nicolosi A, et al., BJU Int 2005:95:609-14. Rosen RC, et al., Urol Clin N Am 2005:32:403-17.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Special seksuele stoornissen bij mannen

Vindt u het artikel interessant?