Wat is het typische profiel van de gokverslaafde?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/07/2016 - 16h38
-A +A

Franse onderzoekers hebben een screening-algoritme voor risicospelers ontwikkeld. Daarmee konden ze het typische profiel van de pathologische gokker, beter bekend als gokverslaafde, verfijnen. En wat blijkt? De gokverslaafde is niet altijd het type speler dat we voor ogen hebben…

PUB

Gokverslaafden online opsporen

Het doel is simpel en lovenswaardig: de gokverslaafden online opsporen en ze een aangepaste therapie aanbieden. Een groep onderzoekers van het Inserm heeft namelijk een tool uitgewerkt waarmee mensen met problematisch gokgedrag geïdentificeerd kunnen worden.

Typisch profiel van de gokverslaafde

Het gaat om iemand:

  • Van het mannelijke geslacht,
  • Die jonger is dan 28 jaar,
  • Die geld stort zodra hij zich op de website inschrijft,
  • Die gemiddeld meer dan 1,7 euro per sessie verliest,
  • Die aan meer dan zestig games per maand meedoet.

Het bedrag dat wordt ingezet, is daarentegen niet echt doorslaggevend. Amper een derde van de gokverslaafden kampt namelijk met financiële problemen. Het is dus vooral “de tijd die in de games geïnvesteerd wordt waardoor het leven van de gokker er compleet door beheerst wordt die de verslaving illustreren”. Dat geldt zeker voor het pokeren.

« Met al die factoren samen kunnen we de mensen met een problematisch spelgedrag met een voorspellende waarde van 80%  identificeren”, aldus de onderzoekers.

Deze screeningmethode zou ingezet kunnen worden om gokverslaafden die langs deze weg worden opgespoord op hun probleem te wijzen, ze te beschermen en ze zo vroeg mogelijk een behandeling aan te bieden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/07/2016 - 16h38

A Luquiens et al. Tracking online poker problem gamblers with player account-based gambling data only. International Journal of Methods in Psychiatric Research, 19 mai 2016, DOI: 10.1002/mpr.1510.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is kanker te genezen met ultrasone golven? Geüpdatet op 11/10/2016 - 17h13

Ultrasone golven worden in de geneeskunde almaar meer gebruikt. Met deze techniek kunnen artsen van buiten het lichaam, dus zonder dat er dus gesneden moet worden, ultrasone energie van hoge densiteit op een heel precieze plek richten en zo bijvoorbe...

Meer artikels