Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste

Wat is het syndroom van Guillain-Barré?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 28/09/2012 - 10h53
-A +A

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een zeldzame ziekte, die vooral gepaard gaat met tintelingen, prikkelingen, spierzwakte en soms zelfs verlamming in de handen en de voeten. We gaan in dit artikel dieper in op deze weinig bekende ziekte.

Een aandoening van de perifere zenuwen

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) wordt beschouwd als een zeldzame ziekte: het treft jaarlijks 1 of 2 personen per 100.000 inwoners. Dit syndroom is het gevolg van een aandoening van de perifere zenuwen, de zenuwen die de elektrische signalen doorgeven van het ruggenmerg naar onze spieren, ledematen en inwendige organen. Bij mensen die aangetast zijn door het syndroom van Guillain-Barré, is de myeline (een soort isolerende schede rond de zenuwvezels) beschadigd. Hierdoor kunnen de zenuwen de elektrische signalen niet meer correct doorgeven.

De patiënten krijgen dan last van spierzwakte, tintelingen, prikkelingen, een 'slaperig' gevoel in de spieren en soms zelfs verlammingsverschijnselen. Meestal komen deze symptomen eerst voor in de handen en de voeten.

De oorzaak van GBS blijft onbekend

Het ziet ernaar uit dat de afbraak van de myelineschede het gevolg is van een auto-immuunreactie. Het zijn de eigen lichaamscellen van zieke mensen die de myelineschede aantasten, maar de artsen zijn er nog niet in geslaagd om de oorzaak van het Guillain-Barré Syndroom met zekerheid vast te stellen. Uit onderzoek blijkt nochtans dat in 50% van de gevallen, deze aandoening zich voordoet na een virale of bacteriële infectie.

Ontstekingen van het spijsverteringskanaal en van de luchtwegen zouden de infecties zijn die het vaakst met het Guillain-Barré Syndroom in verband worden gebracht, maar het echt oorzakelijk verband tussen GBS en deze infecties is nog steeds onbekend.

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 09/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 28/09/2012 - 10h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Syndroom van Guillain-Barré Geüpdatet op 01/07/2003 - 00h00

Deze ziekte, waarvan de oorzaak niet gekend is en die de isolatie rond de zenuwen aantast, vermindert de spierkracht. Ze kan heel ernstig zijn en tot respiratoire benauwdheid leiden. De behandeling gebeurt met plasmaferese en gammaglobulinen.

Hemofilie: voor meer levenskwaliteit Gepubliceerd op 09/03/2016 - 15h53

Prof. Kathelijne Peerlinck van het multidisciplinaire referentiecentrum voor de behandeling van hemofilie van de KU Leuven pleit voor een betere opsporing en follow-up van hemofiliepatiënten, vooral kinderen, om hun levenskwaliteit te verhogen.

Meer artikels