• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wat is het nut van planten in de menopauze?

Wat is het nut van planten in de menopauze?

De menopauze brengt vaak erg hinderlijke klachten mee, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogte. Er bestaan geneesmiddelen om die symptomen te behandelen, maar 40 % tot 50 % van de vrouwen maakt ook gebruik van planten. Maar werken die ook?

Planten kunnen een rol spelen in de menopauze

Volgens onderzoekers hebben planten wel degelijk hun nut in het bestrijden van de zwaarste symptomen van de menopauze. Remedies op basis van planten helpen vooral tegen opvliegers en vaginale droogte. Vrouwen die er gebruik van maken, verklaren er namelijk minder last van te hebben. Nachtelijk zweten blijkt dan weer ongevoelig te zijn voor plantaardige middeltjes.
De doeltreffende stoffen die het meest gebruikt worden, zijn fyto-oestrogenen, extracten van planten die als voedingsupplementen in de handel te krijgen zijn. Soja en rode klaver zouden bij de meest doeltreffende horen. Andere oplossingen op basis van planten zoals onder meer sint-janskruid, lijnzaad en teunisbloem blijken ook effect te hebben, maar alleen in een aantal studies of voor bepaalde klachten.

Planten en de menopauze: nog meer studies nodig!

De hoofdconclusie van de studie is evenwel dat er nog meer bijkomende studies nodig zijn. Veel stoffen lijken weliswaar interessant te zijn, maar werken ofwel slechts voor één enkel menopauzesymptoom of alleen in bepaalde studies. De ene stof is trouwens de andere niet. Zo blijkt een bepaalde stof in rabarber en een andere stof in dennenschors doeltreffend te zijn tegen opvliegers. Maar dat wil nog niet zeggen dat een enkelvoudig voedingssupplement op basis van rabarber of van dennenschors dat ook zal zijn.

Artikel gepubliceerd door op 29/08/2016

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden