PUBLICITÉ

Wat is het nut van isoflavonen?

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00
-A +A

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen. Men schrijft ze talrijke heilzame eigenschappen toe, onder meer in de behandeling van de symptomen van de menopauze.

PUB

Wat zijn isoflavonen?


Wat de chemische structuur betreft, lijken isoflavonen, ook fyto-oestrogenen genoemd, veel op menselijke oestrogenen, de hormonen die grotendeels de menstruele cyclus regelen. Ze zijn in staat om zich gedeeltelijk op oestrogeenreceptoren van cellen te fixeren, waardoor ze sommige onaangename symptomen van de menopauze kunnen beperken, zoals bijvoorbeeld lichte vormen van opvliegers en vaginale droogte. Er wordt beweerd dat ze eveneens beschermende eigenschappen bezitten, ook al is er nog geen sprake van wetenschappelijke consensus, tegen osteoporose, cardiovasculaire ziekten en het verouderingsproces.Ter herinnering: tijdens de menopauze vermindert het oestrogeengehalte aanzienlijk. Deze ingrijpende hormonale verandering veroorzaakt een hele reeks symptomen, die het vrouwen soms niet gemakkelijk maken. Vandaar het succes van de hormonale substitutietherapieën (HST), op basis van oestrogenen en progesteron, die zorgen voor een werkelijke verbetering van de stoornissen. Ten gevolge van een verkeerde interpretatie van de globale resultaten van een groot Amerikaans onderzoek (WHI) bij vrouwen tussen 50 en 79 jaar, verkeerden heel wat vrouwen in de veronderstelling dat deze behandelingen het risico op flebitis (aderontsteking), embolieën, borst- en baarmoederkanker deden stijgen. Daarom wendden ze zich tot fyto-oestrogenen, die volgens hen een meer 'natuurlijke' oplossing leken te bieden.

Soja-isoflavonen


Men vindt isoflavonen in sommige droge groenten (linzen, kikkererwten, bonen), een aantal graangewassen (haver, hop, gierst), alsook in zoethout, komijn, groene anijs en salie. Maar de grote kampioen aller categorieën is soja: tot 2 mg isoflavonen per gram, hetzij honderdmaal meer dan bij kikkererwten! We hebben het hier niet over 'sojakiemen' die men in een wok klaarmaakt (eigenlijk zijn dat scheuten van de mungboon), maar over bereidingen op basis van sojagranen: sojamelk, tofoe, tempé, miso, enz. De isoflavonenconcentratie verschilt naargelang het product.
Vrouwen die in de menopauze zijn, raadt men al vele jaren aan om sojaproducten te consumeren. Sinds enkele jaren, zijn de zogenaamde voordelen van isoflavonen echter het onderwerp van talrijke discussies. Heel wat onderzoeken hebben inderdaad geprobeerd om de doeltreffendheid van isoflavonen te bewijzen, maar geen enkel onderzoek is erin geslaagd om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen.

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 20/04/2009 - 00h00 Dr. J.-P. Curtay et R. Razafimbelo, Le guide familial des aliments soigneurs (De gezinsgids van genezende voedingsmiddelen), Albin Michel, 2005. - Dr. J. Proust, Réponses à vos questions sur la ménopause (Antwoorden op uw vragen over de menopauze), uitg. Solar, 2008. - Dr. R.N. Phillips (onder leiding van), Ménopause. Santé, forme, sexualité (Menopauze. Gezondheid, fitheid, seksualiteit), uitg. Marabout, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ