PUBLICITÉ

Wat is het ideale interval tussen twee zwangerschappen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00
-A +A

Wat is het ideale interval tussen twee zwangerschappen? Nieuwe informatie over de periode die men tussen twee zwangerschappen moet respecteren, brengt concrete cijfers naar voor. Idealiter zou de 2de zwangerschap niet mogen beginnen voordat het jongste kind 18 maanden is. Anderzijds is het dan weer beter om niet te wachten tot na zijn 5de verjaardag.

PUB

Wanneer moet een nieuwe zwangerschap worden gepland?

Dit is een heel belangrijke vraag. Het is uiteraard belangrijk om er vanuit organisatorisch oogpunt en gevoelsmatig over na te denken. Maar naast deze aanvankelijke overwegingen is er ook de zorg voor een goed verloop van deze nieuwe zwangerschap en de goede gezondheid van het toekomstige kindje.Het is uiteraard deze laatste overweging die wetenschappers die hiernaar onderzoek hebben uitgevoerd, stuurde. De recentste studie in dit verband ging over de analyse van de gegevens die tussen 1996 en januari 2006 werden gepubliceerd, over een totaal van meer dan 11 miljoen zwangerschappen.

Interval tussen twee zwangerschappen: 18 maanden tot 5 jaar

De besluiten zijn heel duidelijk, een te korte interval tussen twee zwangerschappen of anderzijds een te lange tussenperiode verhogen het risico van complicaties bij de pasgeborene, vooral vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Wat nog beter is, is dat de auteurs erin geslaagd zijn dit interval heel precies te omschrijven: tussen 18 maanden en 5 jaar.En naast deze ideale periode om aan een nieuwe zwangerschap te beginnen, konden de onderzoekers zelfs berekenen in welke mate het risico groter werd per maand dat van dit interval wordt afgeweken: "per maand die onder de vereiste 18 maanden ligt, stijgt het risico van een vroeggeboorte van de baby met 1,9%. Na een periode van 59 maanden stijgt het risico van vroegtijdig overlijden met 0,6% per bijkomende maand". Wat de verklaringen betreft, zitten we in het stadium van de hypotheses. Enerzijds stijgen de risico's in geval van een lang interval tussen twee zwangerschappen omdat de vruchtbaarheid afneemt en de ontwikkeling van de foetus onder druk komt te staan. Anderzijds zijn de risico's hoger bij een zeer korte tussenperiode omdat de reserves die nodig zijn voor een nieuwe zwangerschap nog niet aangevuld zijn (de zwangerschap en borstvoeding eisen enorm veel energie). In de praktijk is dit interval interessant om weten, maar men mag niet vergeten dat elke situatie uniek is en er bij de gezinsplanning veel meer factoren een bepalende rol spelen, die in elk geval anders zijn...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/05/2006 - 00h00 Conde-Agudelo A. et al., JAMA, 295: 1809-23, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ