Wat is het beste seizoen om geboren te worden?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00
-A +A

Lente, zomer, herfst of winter: in welk seizoen moeten we geboren worden om gezond op te groeien? De literatuur bulkt uit van de publicaties die op deze vraag een antwoord proberen te vinden. Maar de gegevens spreken elkaar vaak erg tegen en het is soms moeilijk besluiten te formuleren. Wat moeten we onthouden?

PUB

Heel wat wetenschappers hebben geprobeerd om verbanden te leggen tussen de geboortemaand en bepaalde ziekten, zoals schizofrenie, allergie of multiple sclerose. Een kort overzicht.

Voor wat schizofrenie betreft, bevestigen sommige studies de invloed van het seizoen van de geboorte: van januari tot maart in het noordelijke halfrond en van juli tot september in het zuidelijke halfrond. We benadrukken echter dat alle in dit verband uitgevoerde analyses geen bijzonder verband met seizoenen aantonen. Om terug te komen op de eerste hypothese: volgens de specialisten suggereert deze een verband met het effect van een virale infectie in de loop van het tweede trimester van de zwangerschap, m.a.w. op het moment dat het centrale zenuwstelsel zich ontwikkelt. Dit fenomeen zou niet specifiek zijn voor schizofrenie maar bij verschillende mentale aandoeningen betrokken zijn…

Voor wat narcolepsie betreft (een slaapstoornis die gekenmerkt wordt door slaperigheid overdag) wijst een analyse op een verhoogd risico bij patiënten die in maart ter wereld kwamen en omgekeerd een lager risico voor patiënten die in september geboren zijn. Deze seizoensgebondenheid suggereert een invloed van omgevingsfactoren die tijdens de foetale of perinatale fase in combinatie met genetische factoren een rol spelen.

Voor wat multiple sclerose betreft, zou het risico groter zijn bij personen die in november geboren zijn en kleiner bij een geboortedatum in mei. Een dergelijk gegeven zou in de preventie kunnen worden gebruikt: een geboorte zou bijvoorbeeld kunnen gepland worden in geval van genetische aanleg voor multiple sclerose.

Voor wat chronische ontstekingsziekten van de darmen betreft, zijn er veel studies, maar ze spreken elkaar tegen. Er kan op dit moment geen enkel besluit worden getrokken uit een verband met het geboorteseizoen en de incidentie van deze pathologieën.

Ten slotte zou de geboortemaand het risico van ontwikkeling van allergische aandoeningen beïnvloeden. De prevalentie van astma is hoger bij kinderen die in november en december geboren zijn. Allergische rhinitis komt vaker voor bij kinderen die tussen augustus en oktober ter wereld kwamen en conjunctivitis bij deze die in december en januari geboren zijn. Voor eczema werd geen enkel verband vastgesteld. Zo kan het van de geboortemaand afhankelijk zijn dat een of ander type allergie wordt ontwikkeld, maar... enkel bij personen met een aanleg!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00 Le Quotidien du médecin (France), 24 maart.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is het ideale interval tussen twee zwangerschappen? Geüpdatet op 09/05/2006 - 00h00

Wat is het ideale interval tussen twee zwangerschappen? Nieuwe informatie over de periode die men tussen twee zwangerschappen moet respecteren, brengt concrete cijfers naar voor. Idealiter zou de 2de zwangerschap niet mogen beginnen voordat het jongs...

Moet doofheid systematisch opgespoord worden bij de geboorte? Gepubliceerd op 21/04/2017 - 14h34

Er zijn steeds meer argumenten om baby's systematisch te screenen op doofheid bij de geboorte. Het is daarbij de bedoeling deze kinderen zo snel mogelijk te behandelen, vóór hun doofheid hun taalvermogen aantast. Ingrijpen vóór negen maanden blijkt d...

Meer artikels