Wat is een tandarts?

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 02/07/2012 - 17h01
-A +A

We hebben allemaal een tandarts, maar weten we ook wat zijn taak precies is en hoe hij is opgeleid?

PUB

Wat is een tandarts?

Een tandarts is een medisch specialist die beschikt over medische, biologische, wetenschappelijke en psychologische kennis, die technisch competent is en ook heel handig is. Zijn taak is om toe te zien op de mond- en gebitsgezondheid van de bevolking. Hij behandelt en voorkomt het hele gamma van ziektes van de tanden, de mond, de boven- en onderkaak en de omliggende weefsels.

Een tandarts mag het vak van tandheelkunde in zijn volle omvang uitoefenen.

In het kader van zijn activiteit neemt de tandarts een belangrijke plaats in het gezondheidsstelsel in. Zo kan een mond- of tandprobleem vaak het bestaan van algemene pathologieën verraden.
Bovendien kunnen de voorgeschreven behandelingen, de pathologieën en de ingrepen een effect hebben op de algemene gezondheidstoestand.

De studie van dokter in de tandchirurgie

Een tandarts kan pas na zes jaar opleiding aan de slag. Van die opleiding is er één jaar stage waarin hij zijn vak al uitoefent. Een tandarts moet zijn titel om de vijf jaar vernieuwen. Anders kan de vraag tot terugbetaling van de patiënten geweigerd worden.

Er zijn twee richtingen waarin tandartsen zich kunnen specialiseren om het diploma van parodontoloog of orthodontist te halen. Een parodontoloog houdt zich enkel bezig met aandoeningen van het parodontium (het tandvlees en de andere weefsels die rond de tand zitten), een orthodontist corrigeert de slechte stand van de tanden.

Om zo’n tandarts-specialist te worden, moeten tandartsen na het behalen van hun diploma van tandarts nog vier jaar studeren. Alles samen zullen ze er dus negen jaar studie op zitten hebben (beide specialisten hoeven het jaar stage niet te doen).

 

Goed om te weten: parodontologen en orthodontisten kunnen maar terugbetaling vragen voor ingrepen die met hun specialiteit te maken hebben. Een orthodontist zal u dus zeker niet behandelen voor cariës!

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 03/07/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 02/07/2012 - 17h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Witte tanden: bleken, facetten of inlays? Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

Mooie tanden en een stralende glimlach, daar droomt wellicht iedereen van. Maar wat als je dat niet hebt? Zijn er remedies? Ja. Tandartsen beschikken vandaag over heel wat middelen om tanden mooier te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld facetten, inlays e...

Natuurlijke remedies tegen tandplak Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne. Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan...

Facings: u mag nu breed glimlachen! Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h23

Facings zijn schildjes van porselein of composiet die op de tanden worden aangebracht. Ze bieden een esthetische oplossing aan mensen die niet meer durven glimlachen. Een techniek die veel succes kent, maar die ook een kostprijs heeft!

Meer artikels