Wat is een schizoïde persoonlijkheidsstoornis?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 22/08/2011 - 17h52
-A +A

De schizoïde persoonlijkheidsstoornis is een van de tien persoonlijkheidsstoornissen die in het DSM-IV omschreven zijn. Dat Amerikaanse handboek rangschikt alle psychische aandoeningen.

PUB

De schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Dit type persoon  is makkelijk op te sporen. Hendrik werkt al meer dan achttien jaar op dezelfde plaats en heeft nooit vrienden gemaakt. Het is zeker geen onaangenaam persoon, maar hij is zeer teruggetrokken en gesloten. Hij heeft nooit hulp nodig en zoekt ook nooit contact op. Of u hem nu feliciteert of kritiek uitoefent, het maakt geen indruk op hem. Hij is vrijgezel en niemand weet of hij ooit een vriendin heeft gehad. Hij blijft zodanig afstandelijk, dat niemand zich een situatie kan inbeelden waarin hij zijn emoties zou uitdrukken. Hij is nooit gelukkig noch triest, maar eerder neutraal. Niemand weet of hij plezier maakt: hij geeft nooit aan of hij andere activiteiten heeft. Hij zou zeer schuchter zijn, bang voor andere mensen en zeer gevoelig. Maar als iemand een beroep op hem probeert te doen, omdat die zich in een moeilijke situatie bevindt, toont Hendrik zich gevoelloos. Vriendelijkheid kent hij ook niet. Hij blijft koud en afstandelijk. Om die redenen is hij eenzaam en geïsoleerd en dat bevalt hem het best.

 

Hoe wordt schizoïde persoonlijkheidsstoornis omschreven?

Iemand die aan schizoïde persoonlijkheidsstoornis lijdt, moet aan ten minste vier van deze punten voldoen :

1.     De persoon heeft geen nood aan intieme relaties, zelfs niet binnen zijn familie.

2.     Hij zoekt altijd eenzame activiteiten op.

3.     Seksuele relaties interesseren hem maar weinig of helemaal niet.

4.     Hij heeft weinig of geen activiteiten.

5.     Behalve zijn naaste familieleden, heeft hij geen goede vrienden of neemt hij niemand in vertrouwen.

6.     Kritiek en lof hebben geen effect op hem.

7.     Hij blijft emotioneel kil, afgezonderd en oppervlakkig.

Hendrik vertoont het grootste deel van deze punten. Als hij dan eens een emotie toont, is het woede. Hij zal nooit hulp vragen aan anderen en wilt hen zelf ook niet helpen. Hendrik is eigenlijk ongelukkig. Hij begrijpt de anderen niet: noch hoe ze functioneren, noch hoe ze plezier maken en noch hoe ze contacten leggen. Hij voelt zich leeg, heeft aanpassingsmoeilijkheden en denkt dat menselijke relaties tot problemen leiden. Hij voelt zich anders dan anderen en blijft liever op veilige afstand. Met hem praten is moeilijk, omdat hij geen enthousiasme vertoont. Eigenlijk interesseert Hendrik zich niet in de rest. Hij houdt daarom afstand. En de anderen, die willen hem liever niet aanspreken.

 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 22/08/2011 - 17h52
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Wat zijn de tekenen van schizofrenie? Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h03

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij de geest anders werkt dan we gewoon zijn. De ziekte boezemt vaak angst in, maar stilaan begrijpen we er meer van en wordt schizofrenie ook beter behandeld .

Wat is een afhankelijke persoonlijkheid? Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Er bestaan verschillende persoonlijkheidsstoornissen. De DSM IV, de internationaal erkende Amerikaanse classificatie van psychische stoornissen, noemt er een tiental. De afhankelijke persoonlijkheid is een van deze stoornissen die vrij veel voorkomt....

Als gokken een verslaving wordt... Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Wie heeft nog nooit rillingen gekregen bij het horen van de geldstukken die uit een gokautomaat vallen? Wie heeft nog nooit een lotje gekocht in de hoop multimiljonair te worden? Kansspelen (Tiercé, Lotto, casino, enz.) kunnen een stukje droom en hoo...

Meer artikels