• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Wat is een lymfoom?

Wat is een lymfoom?Het woord lymfoom komt van lymfocyten, de naam die gegeven wordt aan de belangrijkste cellen die betrokken zijn bij het afweersysteem van het organisme. Ze circuleren in een netwerk dat men het fatische lymfsysteem noemt. Maar als de cellen afwijkingen vertonen, kunnen tumoren ontstaan in zowat elk lichaamsdeel. Het gaat daarbij om een Hodgkin-lymfoom of een non-Hodgkin-lymfoom. Deze vorm van kanker wordt vaak miskend.

Lymfoom kondigt kanker aan

Volgens een enquête uitgevoerd door TNS Healthcare in Frankrijk, wordt dit soort kanker meestal ontdekt naar aanleiding van een consultatie voor een aantal verontrustende symptomen: excessieve nachtelijke transpiratie, extreme vermoeidheid, verdikkingen of zenuwknopen. Maar meestal associeert men het woord lymfoom niet met kanker en wijst de arts niet meteen op het verband. De artsen die bij een eerste consultatie
geraadpleegd worden beschikken namelijk meestal niet over voldoende gegevens om
de diagnose te bevestigen. Dat kan alleen een hematoloog of een oncoloog/hematoloog. Zij kunnen de diagnose definitief bevestigen en een behandeling voorstellen waaronder ook chemotherapie. Meestal beseffen de patiënten pas dan dat een lymfoom een vorm van kanker is. Die mededeling komt erg hard aan en bovendien wordt de patiënt geconfronteerd met een ziekte die hij niet of niet goed kent.

Wat is een lymfoom?

Het gaat om kanker van het lymfatisch systeem dat deel uitmaakt van het verdedigingsmechanisme om ziekten en infecties te bestrijden. Het is een netwerk van bloedvaten en zenuwknopen waarin lymfocyten circuleren, cellen die erg belangrijk zijn voor het afweersysteem. Wanneer abnormale lymfocyten aangemaakt worden, dan stapelen die zich op en gaan ze tumoren vormen die zich in elk lichaamsgedeelte kunnen 'installeren'.

Artikel gepubliceerd door op 06/03/2007

Bronnen: Perscommuniqué van France lymphome Espoir, 30 januari 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten