• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat is een afhankelijke persoonlijkheid?

Wat is een afhankelijke persoonlijkheid?

Er bestaan verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen. Het DSM 4, het internationaal erkende Amerikaanse classificatiesysteem voor psychiatrische stoornissen, noemt er een tiental. De afhankelijke persoonlijkheid is een van deze stoornissen die vrij veel voorkomt. Maar waar gaat het precies om?

Afhankelijke persoonlijkheid: de officiële criteria

Er bestaan acht officiële criteria om de diagnose van afhankelijke persoonlijkheid te stellen. Dit zijn ze:

 • De persoon heeft moeite om alledaagse beslissingen te nemen zonder nadrukkelijk advies of geruststelling van anderen.
 • Hij wil dat anderen de verantwoordelijkheid dragen voor de meeste aspecten van zijn of haar leven.
 • Hij heeft problemen om uiting te geven aan een meningsverschil met anderen uit angst van hun steun of waardering te verliezen.
 • Hij heeft moeite ergens aan te beginnen of dingen zelf te doen door een gebrek aan zelfvertrouwen of twijfel aan eigen inzicht of capaciteiten (en niet zozeer door een gebrek aan motivatie of energie).
 • Hij doet buitengewoon veel moeite om steun en waardering van anderen te krijgen en verricht hiertoe vrijwillig onaangename taken.
 • Hij voelt zich niet op zijn gemak of hulpeloos als hij alleen is vanwege de overmatige angst niet voor zichzelf te kunnen zorgen.
 • Hij zoekt dringend een nieuwe relatie als bron van steun als een oude, diepgaande relatie wordt beëindigd.
 • Hij heeft een onrealistische angst alleen voor zichzelf te moeten zorgen.

 

Als u deze lijst leest, denkt u misschien ook van uzelf dat u afhankelijk bent. In feite is deze persoonlijkheidsstoornis een facet dat we allemaal in ons meedragen. Niemand is compleet onafhankelijk, want we hebben elkaar allemaal nodig. Op sommige momenten of in bepaalde domeinen bent u dus afhankelijk, en dat is normaal. Maar de pathologische afhankelijke persoonlijkheid is het op elk moment, in alle domeinen en op een heel intense manier. Een concreet voorbeeld: iemand met een sterk afhankelijke persoonlijkheid zal in een winkel niet durven weigeren om iets te kopen wat de verkoper toont uit angst om die te mishagen.

Een interessant aspect van de problematiek is wat er allemaal door het hoofd gaat van iemand met een sterk afhankelijke persoonlijkheid. Wat denkt hij? Het volgende type gedachten komt bijvoorbeeld vaak voor: "De mensen vinden me waardeloos”, "Ik kan dat niet alleen", "Ik moet absoluut zien dat ik op goede voet sta met de anderen", "Dat speel ik alleen nooit klaar", "Ik voel me zo machteloos", "Ik voel me zwak en niet in staat om het alleen te redden", "Het ergste wat me kan overkomen, is dat ze me in de steek zouden laten"...

Wat te doen als u dit soort trekken van de afhankelijke persoonlijkheid bij uzelf of bij iemand anders vaststelt?

Stimuleer de andere (of uzelf) om alleen te handelen en schenk extra aandacht aan wat de andere alleen klaarspeelt zodat hij meer zelfvertrouwen wint. Dat gebeurt meestal geleidelijk aan, want het is een heel natuurlijk proces. We zijn per slot van rekening allemaal begonnen als kleine, totaal afhankelijke schepseltjes. Het merendeel van ons heeft zich ontwikkeld tot een autonoom wezen. Het is dus een natuurlijke evolutie die perfect haalbaar is... En het is die weg die we onze kinderen moeten laten gaan. De houding van de ouders is immers van grote invloed op de kinderen. We kunnen ze ofwel aansporen om meer autonoom te worden, of ze in een afhankelijke rol drukken.

Artikel gepubliceerd door op 14/06/2011

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Onbreekbaar
Door Onbreekbaar 01/02/13 - 00.35
Hoi Ik ben een jongen van 19 jaar en zat met de volgende vraag: Op 17-jarige leeftijd ontwikkelde ik een angststoornis die inhield dat ik angst had om plotseling dood te vallen en hierdoor kreeg ik ...
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Persoonlijkheidsstoornissen

Neem deel aan de meest recente discussies

 • dat is typisch voor OCD (obsessive compulsive disorder) helemaal niet gevaarlijk!! wel erg ...

  Par dehond777 22/09/2013 - 08h26

  4
  antwoorden
  1941 raadplegingen
 • Hoi Ik ben een jongen van 19 jaar en zat met de volgende vraag: Op 17-jarige leeftijd ontwikkelde ik...

  Par Onbreekbaar 01/02/2013 - 00h35

  4
  antwoorden
  1941 raadplegingen
 • Hoi Ik ben een jongen van 19 jaar en zat met de volgende vraag: Op 17-jarige leeftijd ontwikkelde ik...

  Par Onbreekbaar 01/02/2013 - 00h35

  4
  antwoorden
  1941 raadplegingen