Wat is dwangmatig gedrag?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 12/08/2008 - 00h00
-A +A

De term compulsieve stoornis wordt tegenwoordig heel veel gebruikt. Maar wat betekent hij eigenlijk? Compulsief komt van het Latijnse woord compulsio en betekent dwang. Personen die last hebben van compulsief gedrag hebben dus het gevoel dat ze handelen uit dwang

PUB

Hoe dwangmatig gedrag te definiëren?

Een dwangmatige is een repetitieve geestelijke of lichamelijke handeling die meestal als doel heeft om de angst te verminderen die gewoonlijk samenhangt met een obsessieve gedachte.
Een dwangmatige handeling kan dus onzichtbaar zijn als ze zich, zoals bij Jeanne, in de geest afspeelt. Ze moet verschillende keren per dag, soms zelfs in één uur, tellen van 1 tot 100, en met telkens 3 tussen van 1 tot 4, 7, 10…. Ze weet dat het idioot is en niets oplevert, maar ze kan het niet laten en begint telkens opnieuw met het tellen.

Zeer uiteenlopende gedragingen

Mensen met dwangmatig gedrag kunnen dus heel uiteenlopende handelingen verrichten. Het kan gaan om een extreme tic, zoals alles oprapen wat men tegenkomt en niets kunnen wegwerpen (waardoor men bergen nutteloze voorwerpen in huis opstapelt), of controleren of het gasvuur wel uit is, of de deur wel op slot is, en dat in overdreven mate en telkens opnieuw… Ook verslavende gedragsvormen vallen daaronder: dwangmatig eten (boulimie), spelen (gokken, lotto…), drogerende stoffen nuttigen (tabak, alcohol, cannabis, heroïne, cocaïne…), zijn geld uitgeven en de winkels aflopen om te kopen zonder zich te kunnen beheersen of nog dwangmatige seksuele relaties hebben …
In al die gedragsvormen beleeft men geen plezier, maar gaat het eerder om het verminderen van de interne spanning of angst. De angst vermindert er ook door, maar slechts heel tijdelijk, met als gevolg dat de handeling tot in den treure moet worden herhaald.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 12/08/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
palieter

dit is heel intressant
heb een dwang naar eten als ik begin stop ik niet meer

pixelbread

boeiend !

PUB
Lees ook
Kleptomanie, steelzucht... Gepubliceerd op 09/09/2015 - 13h12

Kleptomanen , mensen die zich niet kunnen bedwingen om in de winkels te stelen , is iets waar we makkelijk om lachen of grappen over maken, iets voor komische films. Maar voor wie het zelf elke dag moet beleven, is het helemaal geen lachertje..

Meer artikels