• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Wat is de plaats van margarine in onze voeding?

Wat is de plaats van margarine in onze voeding?

Margarine is een vetstof die bij kamertemperatuur vast is en min of meer gebruikt kan worden zoals boter, maar ze levert wel niet dezelfde voedingsstoffen. We overlopen even de eigenschappen.

Margarine: aan te bevelen of niet?

Margarine en boter leveren al sinds de ontdekking van margarine (eind 19e eeuw) een genadeloze strijd. Die rivaliteit heeft er wel voor gezorgd dat de kwaliteit van beide veststoffen almaar verbeterd is en dat met name de transvetzuren uit de margarines verdwenen zijn. Deze schadelijke vetten zaten er vroeger in, maar zijn er intussen uit verwijderd. Het gebruik van margarine wordt daardoor eerder als positief beschouwd in het kader van een evenwichtig dieet, als we er tenminste doordacht mee omspringen. Margarine is namelijk een industrieel product en bevat een hele waslijst van ingrediënten. Lees dus zeker altijd de etiketten en kies er de producten uit met het hoogste gehalte aan enkelvoudig en/of meervoudig verzadigde vetzuren. En mijd ook palmolie en kokosolie. Palmolie en kokosolie zijn vast bij kamertemperatuur en vragen dus een minimale bewerking, maar ze bevatten wel vetzuren die toxisch blijken te zijn voor het hart- en vaatstelsel. Gebruik liever koolzaadolie en  geef de voorkeur aan margarines die de gezonde omega 3-vetzuren bevatten.

Margarine of minarine?

Minarine is lightmargarine  en bevat ongeveer 41% vet. Ter vergelijking: margarine bevat minstens 80% vet, wat bijna overeenkomt met  het vetgehalte van boter. Minarine is interessant voor wie een dieet volgt of zijn vetopname wil verminderen; maar het is niet bruikbaar als bakboter omdat het veel water bevat.

Goed om te weten: net als boter bestaan er ook margarines in een gezouten versie. Hou ze voor bijzondere gelegenheden, anders ligt uw zoutconsumptie misschien te hoog!

Artikel gepubliceerd door op 10/02/2016

Bronnen: Met dank aan Serge Pieters, diëtist en voorzitter van de ’Union professionnelle des Diplômés en Diététique de langue française’.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie