• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat is de ernstige ziekte die na de leeftijd van 40 jaar 1 persoon op 10 treft?

Wat is de ernstige ziekte die na de leeftijd van 40 jaar 1 persoon op 10 treft?

Dit is een uiterst moeilijke vraag, want het antwoord is verre van evident. Het is het metabole syndroom dat het risico van overlijden ten gevolge van een cardiovasculaire complicatie verdubbelt.

Wat is dit metabole syndroom, hoe kan het worden gediagnosticeerd, hoe kan het worden genezen? Het zijn werkelijk cruciale vragen voor onze gezondheid, want deze ziekte ontwikkelt zich onopvallend en als we niets ondernemen...

Het belang van de opsporing van nierinsufficiëntie

De ergste ziekten zijn deze die geen lijden veroorzaken en die men te laat ontdekt. Dit is het geval met nierinsufficiëntie die asymptomatisch is (de nier doet geen pijn) tot op de dag dat de nier helemaal blokkeert: er wordt geen urine meer aangemaakt en er is sprake van acute nierinsufficiëntie waarvoor de patiënt drie keer per week aan de dialyse moet liggen. De opsporing gebeurt via een onderzoek van de microalbumine in de urine of de dosis creatinine in het bloed.

Diabetes, een stille ziekte

Een andere grote stille ziekte is diabetes, die zich gedurende vele jaren ontwikkelt zonder te laten merken dat ze er is, tot op de dag van de eerste aanval of de eerste complicaties. Ook hier kan men de ziekte opsporten door bij de minste twijfel de suiker in het bloed te onderzoeken.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 11/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 11/04/2006

Bronnen: Pr. Louis Guize. Académie de Médecine, 14 maart 2006.

Vindt u het artikel interessant?