PUBLICITÉ

Wat is atherosclerose?

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 14/12/2016 - 11h16
-A +A

Atherosclerose is één van de frequentste en dodelijkste ziekten van de Westerse wereld. Nochtans is een doeltreffende preventie mogelijk.

PUB

Aantasting van de slagaders (of arteriën), onder meer door vetten en roken, kan leiden tot hartinfarct en beroerte (cerebrovasculair accident, CVA).

Oorzaken van atherosclerose

Roken, een verhoogd cholesterolgehalte, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en suikerziekte (of diabetes) zijn risicofactoren van atherosclerose, een ziekte van de wand van de slagaders. De term is goed gekozen, want de wand van de slagaders wordt op twee niveaus aangetast. Enerzijds zijn er vetafzettingen in de binnenbekleding van de arteriële vaatwand: de atheroomplaques. Als de atheroomplaques uitpuilen in het lumen, kunnen ze de slagader verstoppen. Anderzijds is er een aantasting van het gladde spierweefsel van de wand (een “sclerose”), waardoor de slagaders minder elastisch worden en waardoor de vernauwing verergert. Een vernauwing van een slagader wordt een “stenose” genoemd. Een stenose heeft twee gevolgen:

  • het bloeddebiet vermindert, waardoor het betrokken orgaan minder zuurstof krijgt (zo vermindert angina pectoris de doorbloeding door één van de kransslagaders of coronaire arteriën);
  • de plaatselijk verminderde doorbloeding en de aanwezigheid van een atheroomplaque verhogen de kans op stolselvorming waardoor het orgaan plots geen bloed meer krijgt. De letsels zijn dan onomkeerbaar (dat is het geval bij een hartinfarct en een beroerte).

In de praktijk

Als u niet te veel weegt, niet rookt, niet aan suikerziekte lijdt en een normale bloeddruk hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken. In het tegengestelde geval is een goede levenshygiëne van doorslaggevend belang, met uiteraard vooral een volledige rookstop. Het kan nuttig zijn raad te vragen aan uw arts en aan een diëtist(e). Rookstop is zeer belangrijk en u kan zich daarbij laten helpen door nicotinepatches, buproprion (Zyban®) of een gespecialiseerde raadpleging.

Initialement publié par Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 19/11/2002 - 00h00 et mis à jour par Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 14/12/2016 - 11h16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ