Wat is atherosclerose?

Geüpdatet door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 14/12/2016 - 11h16
-A +A

Atherosclerose is één van de frequentste en dodelijkste ziekten van de Westerse wereld. Nochtans is een doeltreffende preventie mogelijk.

PUB

Aantasting van de slagaders (of arteriën), onder meer door vetten en roken, kan leiden tot hartinfarct en beroerte (cerebrovasculair accident, CVA).

Oorzaken van atherosclerose

Roken, een verhoogd cholesterolgehalte, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en suikerziekte (of diabetes) zijn risicofactoren van atherosclerose, een ziekte van de wand van de slagaders. De term is goed gekozen, want de wand van de slagaders wordt op twee niveaus aangetast. Enerzijds zijn er vetafzettingen in de binnenbekleding van de arteriële vaatwand: de atheroomplaques. Als de atheroomplaques uitpuilen in het lumen, kunnen ze de slagader verstoppen. Anderzijds is er een aantasting van het gladde spierweefsel van de wand (een “sclerose”), waardoor de slagaders minder elastisch worden en waardoor de vernauwing verergert. Een vernauwing van een slagader wordt een “stenose” genoemd. Een stenose heeft twee gevolgen:

  • het bloeddebiet vermindert, waardoor het betrokken orgaan minder zuurstof krijgt (zo vermindert angina pectoris de doorbloeding door één van de kransslagaders of coronaire arteriën);
  • de plaatselijk verminderde doorbloeding en de aanwezigheid van een atheroomplaque verhogen de kans op stolselvorming waardoor het orgaan plots geen bloed meer krijgt. De letsels zijn dan onomkeerbaar (dat is het geval bij een hartinfarct en een beroerte).

In de praktijk

Als u niet te veel weegt, niet rookt, niet aan suikerziekte lijdt en een normale bloeddruk hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken. In het tegengestelde geval is een goede levenshygiëne van doorslaggevend belang, met uiteraard vooral een volledige rookstop. Het kan nuttig zijn raad te vragen aan uw arts en aan een diëtist(e). Rookstop is zeer belangrijk en u kan zich daarbij laten helpen door nicotinepatches, buproprion (Zyban®) of een gespecialiseerde raadpleging.

Initialement publié par Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 19/11/2002 - 00h00 et mis à jour par Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 14/12/2016 - 11h16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Aspirine kan hartinfarct voorkomen Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h00

Elke dag een aspirientje helpt hartaanvallen te voorkomen. Dat is zo bij gekende hartpatiënten , maar misschien ook bij mensen die nog nooit iets aan hun hart hebben gehad.

Hartinfarct, een race tegen de klok Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Hartinfarct is een ernstige en frequente aandoening. Jaarlijks zijn er in België meer dan 200.000 nieuwe gevallen. Hartinfarct is de belangrijkste doodsoorzaak bij personen ouder dan 40 jaar. Nochtans is de behandeling aanzienlijk verbeterd: zowel de...

Woedeaanvallen slecht voor de gezondheid Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Volgens een recente Amerikaanse studie lopen personen jonger dan 60 jaar met een opvliegend temperament en een hoge HDL-cholesterolspiegel (de goede cholesterol) driemaal meer risico op een beroerte. Een goede reden om zich wat filosofischer op te st...

Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Meer artikels