• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wat is angst precies?

Wat is angst precies? Angst is een gevoel dat er gevaar dreigt en dat gepaard gaat met lichamelijk en psychisch onbehagen: een krop in de keel, een zware maag, een beklemd gevoel op de borst,…

Angst is een natuurlijk en onvermijdelijk verschijnsel bij de mens. Ze heeft ook een functie: ze waarschuwt ons tegen gevaar en zorgt ervoor dat we het doeltreffend kunnen afwenden. Het gaat hier om de fameuze adrenalineopstoot die de hartslag versnelt en ons vlug in actie doet schieten, om een specifieke dreiging (fysieke agressie bijvoorbeeld) te ontvluchten of een hindernis te overwinnen.

Angst kan dus stimulerend zijn. Het probleem is dat de meeste gevaren die ons vandaag bedreigen, niet zo concreet zijn, maar vager en minder tastbaar, waardoor het veel moeilijker is om ze te bedwingen. Als iemand bang is om te mislukken, uitgelachen of afgewezen te worden, ligt de aangepaste reactie niet zo voor de hand. Vluchten is immers niet de voor de hand liggende oplossing! In dat geval hoopt de angst zich op zonder zich te veruitwendigen en zich om te zetten in actie. Daardoor kan ze ons uiteindelijk volledig overheersen en uit evenwicht brengen.

We krijgen dan anticipatieangst ("er gaat iets ergs gebeuren"), staan voortdurend onder spanning, voelen ons verlamd, … De meest frequente tekens zijn: beven, zweten, slaapstoornissen, oververmoeidheid, duizeligheid, versnelde hartslag, concentratie- en ademhalingsproblemen, droge mond enz.

Angst is dus een natuurlijk adaptatieproces dat achterhaald wordt door de gebeurtenissen. De beste oplossing is actie, want dat is de natuurlijke weg om die angst te laten wegvloeien en te transformeren. Dat eerste vraag die u zich moet stellen als u zich overmand voelt door angst, is dan ook: "Wat kan ik doen om me beter te voelen?"

Artikel gepubliceerd door op 16/03/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten