Wat heb ik nodig om te lopen?

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 10/01/2011 - 00h00
-A +A

Wat voor materiaal heb je allemaal nodig om goed te kunnen hardlopen? Niet zo gek veel eigenlijk: aan een goed stel loopschoenen en sportieve, functionele kledij heb je genoeg. Die hartslagmeter of gps komen later wel van pas.

Kies een goede schoen


Loopschoenen zijn vaak iets duurder dan volleybal- of zaalvoetbalschoenen. Laat je er niet door afschrikken: voor je geld krijg je doorgaans heel wat kwaliteit in de plaats. Bovendien kan je met een goede loopschoen blessures voorkomen.
Van loopschoenen bestaan er tientallen modellen. Het belangrijkste verschil zit hem in de demping van de schoen. Sommige lopers knikken of kantelen hun voeten bij de landing te veel naar binnen. Dat fenomeen wordt ook 'overpronatie' genoemd. Die lopers hebben schoenen nodig met extra demping. Voor de andere lopers volstaat een zogenaamde 'neutrale' schoen.
Haal je schoenen bij een sportspeciaalzaak. Daar gaan ze na in welke mate je voet naar binnen kantelt, al dan niet met video-analyse. Ze laten je ook een stukje lopen zodat je voelt of de schoen goed zit. Behoud een duim tussen de schoen en je dikke teen want bij het lopen zetten je voeten wat uit. Zwaardere lopers hebben een steviger schoen nodig. Een nieuwe loopschoen gaat gemakkelijk enkele honderden kilometers mee.

Broekje en truitje


Ook in loopkledij heb je een grote keuze. De meeste sportmerken hebben alles in huis om de loper volledig aan te kleden: van naadloze sokken om wrijving te voorkomen over aangepast ondergoed tot loopbroek, shirt en loopjack.
Als je pas proeft van de loopsport, is het misschien beter je te beperken tot de goedkopere producten. Maar als je van plan bent elke week een paar keer te joggen, kies je toch beter voor een kwaliteitsmerk van bij een speciaalzaak.
Ga in elk geval voor synthetische kledij die je zweet goed afvoert. Katoen daarentegen houdt het zweet vast, schuurt daardoor over je huid en is dus voor een langere loop niet aangenaam. Tegen de koude bescherm je jezelf het best met meerdere laagjes. Zorg dat de buitenste laag winddicht is.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 10/01/2011 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
amal

wat ze schrijven hebben ze daarmee gelijk niemand mag blessures overkomen dus hoe duurder hoe beter hoe goedkoper hoe slechter

PUB
Lees ook
Vrouwenvoeten verdienen eigen loopschoen Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Een goede schoen is voor joggers ontzettend belangrijk om blessures te vermijden. De loopschoen moet niet alleen rekening houden met de loopstijl, maar ook met een vrouwelijke of mannelijke voet.

De schoenen die u nodig hebt: maak de juiste keuze! Gepubliceerd op 03/01/2012 - 10h52

Mode, het esthetisch aspect, de combinatie met de rest van de outfit... Het is niet altijd vanzelfsprekend om het paar schoenen te kiezen dat het best bij u past, met andere woorden het paar dat goed is voor uw gezondheid. Kiest u het verkeerde paar...

Meer artikels