• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Wat geld zegt over uw persoonlijkheid…

Wat geld zegt over uw persoonlijkheid…

Hoe u met geld omgaat, zegt veel over uw persoonlijkheid.

Met name over uw angsten, uw prioriteiten of gewoon uw manier van functioneren.

Enkele typische houdingen tegenover geld onder de loep…


Ik spaar en heb altijd enkele reserves

Antoine heeft graag wat reserve, wat “marge” zoals hij zelf zegt, op zijn bankrekening. Deze houding kan wijzen op angst voor geldtekort. Onder nul gaan op zijn rekening, zou hem bang maken, terwijl een “veiligheidsnet” hem rust geeft. Angst voor geldgebrek zet hem aan tot sparen, en dat geeft hem een goed gevoel. Een gezonde houding, want veiligheid is een basisbehoefte die ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Sparen en reserves aanleggen, kan er ook op wijzen dat we kunnen genieten van het leven. Alles hangt immers af van hoe we met die reserves omspringen. Als u een flink appeltje voor de dorst hebt, kunt u uw financiële droom realiseren: op reis gaan, iets moois kopen… U voelt zich dan in evenwicht. Neemt uw spaarkapitaal daarentegen voortdurend toe zonder dat u het aanspreekt, dan moet u opletten: u voelt zich dan wel geruster, maar beleeft weinig of geen plezier aan uw geld, en dat is toch wel jammer.


Ik spaar veel en geef zo weinig mogelijk uit

Joëlle vindt zichzelf zuinig, terwijl de anderen haar misschien als gierig bestempelen. Ze vergelijkt overal de prijzen, rijdt rond met een oude rammelkast en woont veel kleiner dan ze zich financieel zou kunnen veroorloven. Ze kiest telkens de goedkoopste verzekering en het goedkoopste telefoon-, gas- en elektriciteitsabonnement. Ze isoleert haar woning om te besparen. Alles is berekend, en elke euro die ze uitgeeft, is een steek in haar hart.

Als geld een te belangrijke plaats inneemt in ons leven…
Wie te gierig is, is vaak ook niet ruimhartig. Hij of zij is bezitterig en geeft niet graag, want geven voelt aan als verliezen of zelfs bestolen worden. Kent u iemand die zo’n gedrag vertoont, besef dan dat deze persoon ongetwijfeld kampt met een enorm gebrek aan zelfvertrouwen en met affectieve armoede. Hij heeft indertijd zelf te weinig affectie gekregen, vindt zichzelf beklagenswaardig en krikt zijn zelfwaardegevoel op door geld op te hopen. Een beetje zoals iemand met boulimie denkt dat hij zich beter zal voelen door veel te eten. Wat uiteraard niet klopt. Als hij zijn hart zou openstellen, zou hij betere relaties kunnen hebben met anderen en affectieve banden kunnen smeden die hem veel meer voldoening geven dan geld. Het is echter aan hem om de stap te zetten: je kunt nu eenmaal niemand dwingen om zich bewust te worden van zijn eigen tekortkomingen…

Bijgewerkt door Dr Catherine Solano op 02/09/2013
Origineel artikel geschreven door op 02/09/2013

Bronnen: “Cigale? Fourmi? Les clés d'une bonne relation à l'argent: Un guide d'auto-coaching pour bien vivre avec son porte-monnaie” (“Krekel of mier? De sleutels tot een goede relatie met geld: een zelfcoachinggids om goed te leren omgaan met uw portemonnee”, Emilie Devienne, Interéditions 2011. “L’âme de l’argent, transformer sa relation avec l’argent et la vie” (“De ziel van geld: uw relatie met geld en uw leven veranderen”), Lynne Twist, Editions Ariane, 2004.  “Prenez la responsabilité de vos finances” (“Neem verantwoordelijkheid voor uw financiën”), Nathalie Cariou, Uitgeverij Jouvence, 2011.

Vindt u het artikel interessant?