Wat eten wanneer men kanker heeft?

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 02/06/2009 - 00h00
-A +A

Voeding speelt een rol in de kankerpreventie, maar wat moet men eten wanneer men getroffen is door de ziekte?

PUB

Kanker en gewichtsverlies


Heel wat kankers veroorzaken gewichtsverlies. Dat is onder meer het geval met colorectale kanker, long-, slokdarm-, keel- en vooral alvleesklierkanker. Dat is o.a. te wijten aan het vrijkomen in het lichaam van anorexigene stoffen, die de eetlust sterk verminderen en soms zelfs wegnemen. Niet alleen de ziekte is verantwoordelijk voor plots gewichtsverlies. Ook de behandelingen tegen kanker spelen een belangrijke rol. Chemotherapie en radiotherapie kunnen misselijkheid, braken en zelfs diarree veroorzaken. Ze kunnen ook de slijmvliezen aantasten, wat zich onder meer uit in de vorm van aften in de mond. In deze omstandigheden is eetlust dus niet vanzelfsprekend. En toch, welke de reden ook moge zijn, het is belangrijk om gewichtsverlies te beperken en zelfs te vermijden. "In dit soort situaties, zijn er geen aangeraden of verboden voedingsmiddelen, verklaart dr. Laurence Plat, endocrinologe in het Instituut Bordet in Brussel. Het belangrijkste is dat de dagelijkse calorieaanvoer toereikend is. In het geval van alvleesklierkanker, die zorgt voor een groot gewichtsverlies, raden we de patiënten aan alles te eten waar ze zin in hebben, in het bijzonder voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en eiwitten."

De kanker die doet verdikken


Sommige kankers zorgen voor gewichtsverlies, terwijl andere het omgekeerde effect hebben. Het gebeurt bijvoorbeeld regelmatig dat vrouwen met borstkanker hun gewicht zien toenemen. Daarvoor zijn er verschillende redenen: de artificiële menopauze, hormoontherapie, een psychologisch gevoel van onbehagen, enz. Ook in dit geval is het belangrijk om het gewicht zo stabiel mogelijk te houden. Niet alleen voor het moreel, maar ook om gezondheidsredenen. "Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de vooruitzichten voor de patiënten die verdikken globaal gezien minder goed zijn dan voor degenen die erin slagen hun gewicht te behouden", aldus dr. Plat.

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 02/06/2009 - 00h00 -Dr. Jean-Paul Curtay en dr. Rose Razafimbelo: Le guide familial des aliments soigneurs (De gezinsgids van genezende voedingsmiddelen), uitg. Albin Michel. -World Cancer Research Fund, Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer, a global perspective, American institute for cancer research, 2007
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Groene thee, ook een remedie tegen overgewicht? Gepubliceerd op 26/11/2013 - 10h38

Voor wie op zoek is naar een slanke(re) lijn, is groene thee een veelbelovend ingrediënt. Door groene thee te gebruiken, kunt u de risico's van ziekten, die vaak gepaard gaan met overtollig gewicht, beperken.

Pancreaskanker: het gevolg van een levenswijze? Gepubliceerd op 23/06/2015 - 12h23

De risicofactoren voor pancreaskanker zijn nog altijd onvoldoende bekend, ook al weten we wel al dat de kanker met onze levenswijze te maken kan hebben. Toxische stoffen, maar ook onze voeding spelen daarin een belangrijke rol.

Borstkanker en gewichtstoename: welk verband? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h33

Uit de statistieken blijkt dat vrouwen die borstkanker krijgen in het eerste jaar na de diagnose gemiddeld 2,5 tot 4 kg bijkomen. Er zijn factoren die deze gewichtstoename verklaren, maar het is belangrijk om na borstkanker een stabiel BMI te behoude...

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Meer artikels