PUBLICITÉ

Wat eten tegen de ziekte van Alzheimer?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/01/2016 - 11h47
-A +A

In het domein van de ziekte van Alzheimer wordt er heel actief aan preventie gewerkt. Geheugentraining en het ontwikkelen van sociale relaties zijn bijvoorbeeld sterk aanbevolen activiteiten. Maar hoe zit het met de voeding? Kunnen bepaalde voedingsmiddelen ons beschermen tegen de ziekte? We legden deze belangrijke vraag voor aan dr. Catherine Thomas-Anterion, neuroloog, dokter in de neuropsychologie, onderzoeker en lid van de 'Observatoire B2V de la mémoire’.

PUB

Zijn er voedingsmiddelen die bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer?

De studies die hierop een objectief antwoord zouden kunnen geven, zijn heel lastig om uit te voeren. Het is niet eenvoudig om te achterhalen wat mensen eten en sinds wanneer ze dat precies doen. Om de effecten van bepaalde voedingscategorieën te meten, moet er ook rekening gehouden worden met de algemene leefgewoonten (lichamelijke activiteit, sociale contacten, enz.). En als er dan voedingsregels worden opgesteld, is het de vraag vanaf wanneer ze moeten worden toegepast: al van in de kindertijd of kunnen mensen er ook na een bepaalde leeftijd nog profijt uit halen?

Dr. Catherine Thomas-Anterion: «Er circuleren veel misvattingen rond voeding en de ziekte van Alzheimer. Onthoud alvast dat alle diëten die op één enkel voedingsmiddel gebaseerd zijn, en dat zijn er veel, met veel wantrouwen moeten benaderd worden. Er bestaat geen enkele wetenschappelijke of klinische studie die aantoont dat één bepaald product de werking van het geheugen verbetert of geheugenstoornissen zou vertragen.» Met andere woorden: er bestaat niet één specifiek voedingsmiddel dat efficiënt of onmisbaar is voor ons geheugen, preventief noch curatief. 

Natuurlijke oplossingen?

De ginkgo biloba - ze wordt vaak de plant van de hersenen genoemd - wordt vooral aangeraden bij ouderdomsgebonden cognitieve stoornissen, geheugenstoornissen en concentratieproblemen. Gebruik ze in een kuur.

Ginseng is een uitstekende algemene energiebooster en heeft een heilzame werking op het concentratievermogen en de mentale functies die van pas komen in het proces van memoriseren. Te gebruiken als capsules of als kruidenthee getrokken uit poeder van de ginsengwortel.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/01/2016 - 11h47

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Catherine Thomas-Anterion, neuroloog en dokter in de neuropsychologie, HDR. Onderzoekster verbonden aan de ‘Laboratoire Etudes des Mécanismes cognitifs’, Université Lyon2.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ