PUBLICITÉ

Wat eten de Belgen? Deel 1 ...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 25/04/2006 - 00h00
-A +A

Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte lanceert het Nationaal Plan Voeding en Gezondheid. Dit ambitieuze plan voor preventie van ziektes en verbetering van de eetgewoonten is gebaseerd op een nationale voedselconsumptie-enquête, iets wat al in twintig jaar niet meer was gebeurd. Een eerste balans.

PUB

In de loop van 2004 werd een enquête uitgevoerd bij 3200 mensen van minstens 15 jaar. De deelnemers werden door het lot geselecteerd in meer dan zestig Belgische gemeentes, Vlaamse en Waalse. De geselecteerden kregen een reeks vragen voorgelegd die ze via een interview bij hen thuis of via de computer konden beantwoorden. Er werd telkens maar één persoon per gezin ondervraagd. Er werd onder meer gevraagd naar de samenstelling van het gezin, het opleidingsniveau, het beroep, de fysieke activiteit, de leefstijl, of de persoon in kwestie rookte, en in welke mate zijn gezondheidstoestand afhing van zijn voedingsgewoonten. Een overzicht van de resultaten.

Rokers slaan het ontbijt gemakkelijk over

Het ontbijt scoort het slechts van alle maaltijden. Minder dan 80 % van de bevolking ontbijt minstens 5 keer per week. De vrouwen nemen regelmatiger een ontbijt dan de mannen. In de leeftijdsgroep van 19 tot 29 komt regelmatig ontbijten het minst voor.Er is een verband vastgesteld tussen roken en de behoefte om te ontbijten. De groep van mensen die "zelden of nooit" ontbijten is groter bij de rokers dan bij de niet-rokers.

Niet overdreven veel fastfoodfreaks

De drie maaltijden van de dag worden nog altijd het vaakst thuis genuttigd.Negen van de tien ondervraagden die ontbijten doen dat thuis. In de groep van mensen die werken zijn er duidelijk meer mensen die 's middags buitenshuis eten dan in de groep van mensen niet werken. Uit de resultaten blijkt dat het ontbijt door 92 % van de ondervraagden en het avondmaal door 87 % thuis genuttigd worden. Het merendeel van de middagmaaltijden wordt eveneens thuis genuttigd (67 %), ongeveer 18 % op het werk.Verrassing: de restaurants en fastfoodketens nemen maar 4 % van de middag- en avondmaaltijden voor hun rekening.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 25/04/2006 - 00h00 www.mijnvoedingsplan.be http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/foodnl/table04.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ