• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wat dacht u van een salade als middagmaal?

Wat dacht u van een salade als middagmaal?

Huivert u bij de gedachte dat u genoegen moet nemen met een salade als middag- of avondmaal? Een stevige salade kan nochtans een volwaardige maaltijd zijn die helemaal niet hoeft te frustreren. Enkele tips.

Een salade begint met groen

Ten minste als u er echt al het goeds uit wilt halen… Hoeven we nog te herhalen dat groene bladgroenten de grote sterren zijn op elk bord? Ze leveren massa’s vezels, vitamines en waardevolle mineralen en momenteel is de verscheidenheid op de markt zo groot dat er wel voor elk wat wils is. Lust u die slappe kropsla die geen smaak heeft niet? Veldsla, rucola, spinaziescheuten of krulsla zorgen voor een explosie van smaken. Houdt u eerder van zachte smaken? Probeer dan toch de verleiding te weerstaan om ijsberg te kopen. Deze bladgroente is weliswaar verfrissend en makkelijk te bewaren, maar wordt doorgaans gekweekt met bakken pesticiden. Een goeie salade van eikenbladsla is net zo zacht van smaak en veel beter. En u kunt de kleur nog kiezen!

Wat u ook kiest, neem er maar een flinke hoeveelheid van - zeker een soepkom per persoon.

Fruit en groenten: zorg eens voor wat afwisseling!

Wortelen, tomaten en komkommer? Dat is allemaal gezond, maar dat weet iedereen. Bent u een van die mensen die geen fan zijn van salades? Misschien hebt u gewoon behoefte aan  nieuwe ideetjes. Ziehier enkele pistes:

 • Salades lenen zich perfect voor mengelingen van zoet en hartig. Al het fruit dat u in huis hebt - van aardbeien over citrusvruchten en steenvruchten tot watermeloen - passen perfect in een salade. Laat uw fantasie de vrije loop!
 • Het woord salade hoeft niet synoniem te zijn met rauwkost. U kunt ook heerlijke salades maken met gekookte wortelen bijvoorbeeld, of met gemarineerde paprika’s. Omgekeerd kunt u ook salades maken met groenten die we normaal koken - geraspte pastinaak, prei in heel dunne ringetjes gesneden, tagliatelle van courgettes, enz.
 • Wissel de grootte van de stukjes eens af. Textuur doet veel aan onze smaakperceptie van een maaltijd. Alles in heel kleine blokjes snijden voor een salade die nagenoeg met een lepel te eten is, of net grote stukken om meer variatie te hebben tussen twee happen? U beslist!

Artikel gepubliceerd door op 04/05/2016

Vindt u het artikel interessant?