• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Wanneer sport en kruidengeneeskunde elkaar ontmoeten

Wanneer sport en kruidengeneeskunde elkaar ontmoetenZich verzorgen door beroep te doen op planten wordt overal meer en meer aanvaard. Maar blijkbaar gaat de wereld van de fytotherapie niet zo goed samen met de wereld van de sport, waar men het vaak heeft over doping en over het verleggen van de grenzen van zijn lichaam. En toch zijn planten en kruiden in staat sportbeoefenaars te helpen...

Sportbeoefenaars helpen met planten: waarom?


Aan sport doen, kan soms pijn veroorzaken: spierscheuren, tendinitis, letsels ten gevolge van een val of een schok, enz. En dan zijn er nog de talrijke ongemakjes die bij sportbeoefenaars kunnen voorkomen: wrijvingen, spiervermoeidheid, krampen en stijfheid, die sportbeoefening niet verhinderen, maar wel minder aangenaam maken. Voor al deze problemen en probleempjes, bieden planten, onder meer in de vorm van homeopathische geneesmiddelen of essentiële oliën, dikwijs een oplossing. Uiteraard moet een arts geraadpleegd worden als de symptomen aanwezig blijven of zelfs verergeren.

Essentiële oliën voor sportbeoefenaars: hoe moet men ze gebruiken?


Er bestaan heel wat manieren om te genieten van de heilzame werking van de verschillende essentiële oliën: in een bad, als aromatherapie en zelfs als inwendig gebruik, op voorwaarde tenminste van voorzichtig te zijn en na raadpleging van iemand die professioneel met die producten bezig is. Voor sportbeoefenaars worden twee methoden speciaal aanbevolen. Ten eerste, massage met essentiële oliën (meestal verdund in een andere plantaardige olie). Deze methode, bijvoorbeeld toegepast op vermoeide spieren, combineert de heilzame werking van de spierontspanning met de specifieke weldadige invloed van de gebruikte olie. En dan hebben we het nog niet over het heerlijke gevoel van de massage op zich!
Een andere soms verwaarloosde toedieningsvorm is cataplasma. Hierbij wordt een beetje essentiële olie toegevoegd aan natuurlijke klei, die daarna op de huid wordt aangebracht en op haar plaats gehouden met behulp van een laag soepele plastic (voedingsfolie bijvoorbeeld). Maar opgelet, met deze methode blijven de essentiële oliën vrij lang in contact met de huid. Het is dus belangrijk de dosis te verminderen, alsook essentiële oliën te vermijden die de huid kunnen prikkelen.

Artikel gepubliceerd door op 22/07/2009

Bronnen: Marc Ivo Böhning, in samenwerking met dr. Philip Siegenthaler: "Ces plantes qui soignent les sportifs" (Planten die sportbeoefenaars verzorgen), uitg. Favre

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten