• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil?

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil?

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen binnen de eerste uren onderbroken.

De morning-afterpil: beschikken de vrouwen niet over voldoende informatie?

Het oorspronkelijke doel van de morning-afterpil is een ongewenste zwangerschap vermijden. Het is een oplossing voor vrouwen die indien ze toch zwanger zouden raken, de zwangerschap zouden willen onderbreken en zouden opteren voor een abortus. Volgens Franse en Amerikaanse (1) statistieken, slaagt de morning-afterpil er echter niet in het aantal abortussen te verminderen. Sommige artsen zijn van mening dat dit te wijten is aan het feit dat vrouwen niet weten wanneer ze de morning-afterpil moeten nemen.

Wanneer moet u de morning-afterpil nemen?

Het probleem is dat de morning-afterpil slechts doeltreffend is wanneer ze snel genomen wordt na het seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een zwangerschap. De meest recente morning-afterpil is wel doeltreffend tot vijf dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap, maar de eerste 24 uur bieden toch de grootste zekerheid. Vrouwen die de morning-afterpil zouden kunnen nemen, wachten dikwijls te lang en beseffen pas te laat dat ze het risico lopen op een zwangerschap. Een ongewenste zwangerschap is dan het gevolg... In de volgende gevallen, moet u echt de morning-afterpil nemen:

– U hebt geslachtsgemeenschap gehad zonder gebruik te maken van enig anticonceptiemiddel, en dat ongeacht de periode van uw menstruatiecyclus. Het volgende is zeer belangrijk: hoewel de eisprong normaal gezien de 14de dag na het begin van de menstruatie plaatsvindt, is dat voor heel wat vrouwen niet noodzakelijk het geval.

– U hebt één of meerdere pillen vergeten te nemen en u hebt net ervoor of net erna geslachtsgemeenschap gehad. Het vergeten van één enkele pil tijdens de laatste week vóór de 'stopweek' (de periode van zeven dagen waarin u geen pil neemt) of tijdens de eerste week na de stopweek betekent dat er een reëel risico op zwangerschap bestaat als u geslachtsgemeenschap hebt gehad. Denk in dit geval dus aan de morning-afterpil als u verstrooid bent geweest.

– U hebt tijdens de geslachtsgemeenschap een condoom gebruikt, maar er is iets misgelopen (het condoom is gescheurd of afgegleden…). Het is belangrijk dat u in elk geval de morning-afterpil neemt, ook al hebt u de indruk dat u geen echt risico hebt genomen. Indrukken zijn inderdaad niet altijd betrouwbaar…

– U neemt de pil en u hebt last gehad van braken en/of hevige diarree binnen vier uur na het nemen van de pil.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Bronnen:

(1) Polis, C.B., Cochrane Review, april 2007

Vindt u het artikel interessant?