Wanneer moet men een uroloog raadplegen?

Geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/09/2012 - 10h00
-A +A

Urologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de verschillende aandoeningen van de urinewegen en de geslachtsorganen bij de man en van de urinewegen bij de vrouw.

Incontinentie, erectiestoornissen, onvruchtbaarheid: de uroloog kan u helpen om deze zeer intieme problemen zonder taboe te bespreken en op te lossen.

De uroloog: een dubbele opdracht

Ten opzichte van mannelijke patiënten, heeft de uroloog een dubbele taak: hij behandelt zowel de aandoeningen van de urinewegen (prostaatproblemen) als geslachtsproblemen (erectiestoornissen, onvruchtbaarheid).

Dit laatste specialisme, ook 'andrologie' genoemd, maakt van een uroloog de ideale gesprekspartner voor de mannen, die sowieso al niet opgevolgd worden zoals de vrouwen, van wie de meesten al vanaf de puberteit regelmatig een gynaecoloog bezoeken, onder andere om raad te vragen in verband met anticonceptiemiddelen.

Niet nodig? Niet zo zeker...

Mannelijke patiënten worden door de huisarts naar een uroloog verwezen wanneer zij problemen hebben met urinelozingen, wanneer zij een ontsteking hebben aan de urinewegen of wanneer zij kampen met erectiestoornissen. Indien u het wenst, kunt u ook rechtstreeks een afspraak maken bij een uroloog, zonder eerst uw huisarts te raadplegen.

Het gaat hier immers om problemen die niet iedereen met zijn huisarts kan bespreken. Raadpleeg in ieder geval een arts! U mag niet vergeten dat vanaf de leeftijd van 40 jaar één man op drie geconfronteerd wordt met erectiestoornissen, een probleem dat vaak nog een groot taboe is, en dat er tegenwoordig doeltreffende oplossingen bestaan die een bevredigend seksleven opnieuw mogelijk maken.

Vanaf de leeftijd van 50 jaar, is het bovendien aangeraden bij een uroloog een onderzoek van de prostaat te laten uitvoeren om op die manier prostaatkanker vroegtijdig op te sporen: zelfs indien u in een perfecte gezondheid verkeert, aarzel dus niet om een uroloog te raadplegen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 13/05/2008 - 00h00 en geüpdatet door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/09/2012 - 10h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Incontinentie: ook bij mannen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

De vorige weken hebben we het gehad over incontinentie, een probleem dat vooral voorkomt bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen incontinent zijn. Het onderwerp is nog meer taboe bij mannen dan bij vrouwen, hoewel de oorzaken van incontinentie bij de man...

Meer artikels