Wanneer moet men een uroloog raadplegen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/04/2017 - 14h52
-A +A

Urologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de verschillende aandoeningen van de urinewegen en de geslachtsorganen bij de man en van de urinewegen bij de vrouw.

Incontinentie, erectiestoornissen, onvruchtbaarheid: de uroloog kan u helpen om deze zeer intieme problemen zonder taboe te bespreken en op te lossen.

PUB

De uroloog: een dubbele opdracht

Ten opzichte van mannelijke patiënten, heeft de uroloog een dubbele taak: hij behandelt zowel de aandoeningen van de urinewegen (prostaatproblemen) als geslachtsproblemen (erectiestoornissen, onvruchtbaarheid).

Dit laatste specialisme, ook 'andrologie' genoemd, maakt van een uroloog de ideale gesprekspartner voor de mannen, die sowieso al niet opgevolgd worden zoals de vrouwen, van wie de meesten al vanaf de puberteit regelmatig een gynaecoloog bezoeken, onder andere om raad te vragen in verband met anticonceptiemiddelen.
Mannelijke patiënten worden door de huisarts naar een uroloog verwezen wanneer zij problemen hebben met urinelozingen, wanneer zij een ontsteking hebben aan de urinewegen of wanneer zij kampen met erectiestoornissen. Indien u het wenst, kunt u ook rechtstreeks een afspraak maken bij een uroloog, zonder eerst uw huisarts te raadplegen.

Het gaat hier immers om problemen die niet iedereen met zijn huisarts kan bespreken. Raadpleeg in ieder geval een arts! U mag niet vergeten dat vanaf de leeftijd van 40 jaar één man op drie geconfronteerd wordt met erectiestoornissen, een probleem dat vaak nog een groot taboe is, en dat er tegenwoordig doeltreffende oplossingen bestaan die een bevredigend seksleven opnieuw mogelijk maken.

Vanaf de leeftijd van 50 jaar, is het bovendien aangeraden bij een uroloog een onderzoek van de prostaat te laten uitvoeren om op die manier prostaatkanker vroegtijdig op te sporen: zelfs indien u in een perfecte gezondheid verkeert, aarzel dus niet om een uroloog te raadplegen.
 

Een uroloog voor de vrouwen en de kinderen...

Bij de vrouwen behandelt de uroloog uitsluitend problemen van de urinewegen, vermits vrouwen voor o.a. anticonceptie, zwangerschap, onvruchtbaarheid bij een gynaecoloog terechtkunnen.

Wanneer men weet dat zowat 10% van de vrouwen op één of andere manier geconfronteerd wordt met incontinentie, dan begrijpt men het belang van de uroloog voor deze vrouwen. Incontinentie, dat belastend kan zijn voor het sociale, maar ook voor het intieme leven, kan eveneens behandeld worden. Spreek erover, u bent niet de enige!
 

Ook kinderen blijven niet gespaard van urologische problemen. Genitale misvormingen, urinaire problemen, ontstekingen aan de urinewegen, enuresis (beter bekend als 'bedplassen') en andere problemen in verband met ongecontroleerde urinelozingen: ook aan kinderen vanaf de jongste leeftijd, kan de uroloog oplossingen aanreiken. Zo zijn er ook urologen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen.

Indien nodig, zal uw huis- of kinderarts u doorverwijzen naar een van die specialisten.
 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 13/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/04/2017 - 14h52
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Urineverlies bij de man: de oplossingen Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Urineverlies is een aandoening die bij senioren regelmatig voorkomt. Vrouwen kennen dit probleem maar al te goed, maar ook mannen kunnen met urineverlies geconfronteerd worden. Ook zij worden hierdoor dus gehinderd in hun sociaal en intiem leven. We...

Incontinentie: ook bij mannen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

De vorige weken hebben we het gehad over incontinentie, een probleem dat vooral voorkomt bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen incontinent zijn. Het onderwerp is nog meer taboe bij mannen dan bij vrouwen, hoewel de oorzaken van incontinentie bij de man...

Meer artikels