• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Wanneer het karakter met de jaren moeilijker wordt...

Wanneer het karakter met de jaren moeilijker wordt...Op een bepaalde leeftijd, lijken sommige oudere mensen van karakter te veranderen. Het wordt voor familie en kennissen ook moeilijker om te begrijpen wat ze willen en om met hen om te gaan. Claudine Badey-Rodriguez, een psychologe en gerontologe, die in Nice als psychotherapeute werkt, was zo vriendelijk ons te woord te staan over dit onderwerp, dat tevens het onderwerp is van haar recentste boek.

e-gezondheid: Krijgen mensen dikwijls een moeilijker karakter naarmate ze ouder worden?


Claudine Badey-Rodriguez: Het is eerder het contact met oudere mensen dat moeilijker kan worden. Hun karakter verandert eigenlijk niet, zeker niet in die mate. Op sommige ogenblikken verandert de situatie onvermijdelijk: de partner overlijdt, een ziekte, een handicap, men wordt afhankelijk van anderen… De familiedynamiek wordt bijgevolg dikwijls ingrijpend gewijzigd wanneer die mensen ouder worden, ongeacht of ze afhankelijk zijn of niet.

e-gezondheid: Wat moet men doen wanneer men merkt dat niet alleen de situatie wijzigt, maar dat het karakter van een bejaarde ook moeilijker wordt?


We stellen ons voor dat het karakter verandert naarmate mensen ouder worden, maar eigenlijk blijven de karaktertrekken in de loop der jaren vrij stabiel. Wanneer we denken dat het karakter moeilijker wordt, is het dikwijls een kwestie van agressiviteit. Achter deze agressiviteit schuilt altijd een verklaring, die we moeten proberen te ontdekken. Op de eerste plaats moeten we dus een poging doen om te begrijpen wat er gaande is. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Het is mogelijk dat de persoon in kwestie altijd veeleisend en autoritair is geweest en dat die karaktertrekken nu met de leeftijd erger geworden zijn. Het karakter zelf is niet veranderd, maar de eigenschappen ervan kunnen onbuigzamer worden en nog meer opvallen omwille van sommige gebeurtenissen, pijn en smarten die eigen zijn aan de (hoge) leeftijd.
- Een andere mogelijkheid is dat de bejaarde de eerste symptomen ervaart van een beginnende aandoening, zoals de ziekte van Alzheimer of een aanverwante stoornis.
- Het kan ook doodeenvoudig gaan om een bejaarde die ergens onder lijdt, waardoor iemand die een zacht karakter had, enigszins veranderd kan zijn.
Eventueel moet ook gedacht worden aan een depressie, in het bijzonder wanneer het 'moeilijke' karakter gepaard gaat met symptomen als in zichzelf gekeerd zijn, droevig zijn, een gebrek aan interesse of een vermindering van de activiteiten hoewel daar geen fysieke reden voor bestaat.

Artikel gepubliceerd door op 06/04/2009

Vindt u het artikel interessant?