• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  13 mening
 • Tips (0)

Wallen onder de ogen: hoe raak ik de wallen onder mijn onderste oogleden kwijt?

Wallen onder de ogen: hoe raak ik de wallen onder mijn onderste oogleden kwijt?

De wallen onder de ogen, bevinden zich zeer laag onder de onderste oogleden, net boven het jukbeen en iets aan de buitenkant. Ze komen zeer vaak voor bij alcoholisten. Daarom gaan ze ook gepaard met negatieve connotaties.

Deze wallen onder de onderste oogleden komen echter ook vaak voor bij mensen die een jaartje ouder worden, aldus dr. Catherine de Goursac*, esthetisch arts.

Wallen onder de onderste oogleden

Wallen onder de onderste oogleden komen niet alleen voor bij mensen die veel alcohol drinken.

Ze komen bij talrijke mensen voor, ongeacht of ze weinig of veel alcohol gebruiken, en dat zowel bij mannen als bij vrouwen. Ze verschijnen naarmate men ouder wordt, wanneer de jukbeenderen verzakken.

Als deze wallen onder de onderste oogleden voorkomen bij het ouder worden, dan zijn ze vooral te wijten aan een slechte lymfedrainage.

Waarop berust de behandeling van de wallen onder de onderste oogleden?

Op dit ogenblik kunnen we die wallen onder de ogen niet zo goed behandelen.

We beschikken daarentegen wel over een aantal middelen om iets te ondernemen.

 • Op de eerste plaats gaat het om preventieve maatregelen: minder zout eten, de kamer goed verluchten en 's morgens koude kompressen aanbrengen. Allemaal middelen die de lymfedrainage stimuleren.

 • Als het om uitgesproken wallen onder de ogen gaat, wordt lymfedrainage door een schoonheidsspecialiste aanbevolen. Het gaat in feite om een plaatselijke massage. Gewoonlijk worden lymfedrainages door kinesitherapeuten uitgevoerd, maar dat is niet het geval voor lymfedrainages in het gezicht. Wat de wallen onder de onderste oogleden betreft, worden de beste resultaten door schoonheidsspecialisten bereikt.
 • In een verder stadium kan men zich wenden tot een esthetisch arts, die hyaluronidase zal toedienen. Hyaluronidase is een enzym dat hyaluronzuur afbreekt. De wallen onder de onderste oogleden vormen inderdaad een soort oedeem waarin hyaluronzuur zich opstapelt. Door hyaluronidase te injecteren, vermindert het volume terwijl de circulatie gestimuleerd wordt, wat dan weer de wallen in omvang doet verminderen.
 • De laatste mogelijkheid is een chirurgische ingreep. Het doel hiervan is sommige spieren opnieuw op hun plaats te krijgen om de wallen te laten verdwijnen. Deze ingreep is echter zeer delicaat en wordt tegenwoordig zelden uitgevoerd.

Besluit: het is dus mogelijk om met relatief eenvoudige technieken maatregelen te nemen tegen wallen onder de onderste oogleden. Chirurgie blijft voorbehouden voor de ernstigste gevallen. De eenvoudigste methode is preventie: met kleine, dagelijkse gewoonten kan men verhinderen dat het lymfvocht zich opstapelt en stagneert. Aarzel niet om tijdig raad te vragen aan een schoonheidsspecialiste of aan een esthetisch arts.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/05/2014
Origineel artikel geschreven door op 26/04/2010

Bronnen: * Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde, lid van de raad van bestuur van de Franse vereniging voor esthetische artsen (AFME) (www.afme.org) en secretaris van de Franse vereniging rond anti-aging.

Vindt u het artikel interessant?