• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Waarvoor dienen onze klieren? Waarom voelen we ze soms?

Waarvoor dienen onze klieren? Waarom voelen we ze soms?

Onder het kaakbeen, ter hoogte van de hals, in de liesplooi en onder de oksels voelen we met de vingers soms een opgezwollen klier, een soort balletje.

In dat geval is de klier ontstoken. Dat wijst op een verdedigingsreactie van ons lichaam.

Onze klieren zijn namelijk de kruispunten van ons afweersysteem.

De rol van de klieren

Onze klieren maken deel uit van ons afweersysteem.
We hebben een honderdtal klieren. Ze hebben een diameter van 1 tot 1,5 cm en zitten verspreid over ons hele lichaam, soms in paren en op symmetrische wijze. Ze zijn een onderdeel van het lymfestelsel, een systeem dat naast dat van onze bloedvaten bestaat en waarin de lymfe circuleert. Dat is een heldere vloeistof die uit het bloed komt.

Die zogenaamde lymfeklieren hebben de volgende taak:

 • de lymfe filteren,
 • de schadelijke elementen eruit halen,
 • witte bloedlichaampjes (lymfocyten) en antilichaampjes produceren.

Bij een infectie worden de klieren zo actief om de virussen, de bacteriën en andere microben tegen te houden. Daardoor zwellen ze op.

Bij een lokale infectie zal de zwelling ook lokaal zijn.
Bij een keelontsteking bijvoorbeeld zijn de opgezette klieren met de vingers duidelijk te voelen in de halsstreek. Bij een infectie in het been is de opgezette klier in de liesstreek te voelen. Bij een algemene infectie zijn verschillende klieren tegelijk op verschillende plaatsen in het lichaam te voelen.

Gezwollen klieren, hoe ernstig is het?

Meestal is een opgezette klier een normale verdedigingsreactie van het lichaam als antwoord op een aanval (virus, bacteriën, enz.).

Een gezwollen klier wijst op een lokale infectie die meestal goedaardig is.

In zeldzame gevallen kan het wijzen op een ernstigere ziekte (mononucleose, mazelen, waterpokken, aids, enz.) of op een tumor (lymfoom,  Hodgkin, leukemie, borstkanker, metastase van een NKO-kanker, melanoom, enz.).  

De klier is aangetast door kankercellen (uitzaaiingen van een kanker elders in het lichaam) of de klier is zelf de oorzaak van de kanker (lymfoom, ziekte van Hodgkin).

Algemeen opgezette klieren kunnen problemen met het afweersysteem veroorzaken (allergieën, lupus erythematosus disseminatus, reumatoïde polyartritis).

Artikel gepubliceerd door op 26/11/2013

Bronnen: Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Editions Robert Laffont. Manuel Merck, Editions Larousse.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten