• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Waarom zijn steunkousen in het vliegtuig soms belangrijk?

Artikel gepubliceerd door op 27/07/2016

Bronnen: www.mes-jambes.com 


Waarom zijn steunkousen in het vliegtuig soms belangrijk?

In het vliegtuig, en zeker op lange vluchten, ligt het risico op flebitis en longembolie vele keren hoger.

Opgelet: risico op flebitis in het vliegtuig!

In het vliegtuig ligt het risico op flebitis vier keer hoger voor een vlucht van meer dan vier uur en maar liefst tien keer hoger voor een vlucht van meer dan tien uur.

We zitten uren achtereen op elkaar gepakt met opgetrokken of gekruiste benen en zonder te bewegen. Daar komt nog de lage luchtdruk in het toestel bij en de uitdrogende lucht, ook twee factoren die flebitis in de hand werken. Bij flebitis vormt zich een bloedklonter in een ader waardoor bloedsomloop volledig of gedeeltelijk versperd wordt. Soms kan die klonter ook loskomen en via de bloedbaan in een longader terechtkomen. Dan krijgt u een longembolie.

Er bestaat een simpel middeltje om dit soort zware en levensbedreigende accidenten te voorkomen en vooral risicopersonen hebben er baat bij: gewoon steunkousen dragen zodra de vlucht meer dan vier uur duurt.

Amper een op de vier patiënten draagt steunkousen

En toch denken veel mensen er niet aan om deze eenvoudige voorzorg te nemen omdat ze niet op de hoogte zijn van de risico’s of het bestaan van de kousen. Andere laten het achterwege uit esthetische overwegingen, voor  het comfort of soms ook vanwege de kostprijs. Om het gebruik van steunkousen en enkelhoge steunsokken makkelijker ingang te doen vinden, hebben de producenten de voorbije jaren hard gewerkt aan het esthetisch aspect en aan de kwaliteit van de stof. Ook de waaier van kleuren is sterk uitgebreid. Raadpleeg uw huisarts voor overleg! 

Artikel gepubliceerd door op 27/07/2016

Bronnen: www.mes-jambes.com 

Vindt u het artikel interessant?