Waarom worden artificiële UV-stralen afgeraden?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2011 - 10h45
-A +A

Als de blootstelling aan de zon ontraden wordt met het oog op het risico van huidkanker en een versneld verouderingsproces, heeft het geen zin om onder de UV-lampen van een zonnecentrum in de buurt te gaan liggen. Ook al schrijft de mode voor dat men er heel het jaar door mooi gebronsd moet uitzien. Commentaren, verklaringen en voorzorgsmaatregelen.

PUB

Te veel UV-stralen op de huid leiden tot kanker...

UV-stralen zijn gevaarlijk, ongeacht of ze afkomstig zijn van de zon of van UV-lampen. De UVC-stralen worden door de dampkring tegengehouden, maar de UVA- en UVB-stralen komen er wel door. De UVB-stralen (met de B van 'burn' - verbranden) zijn verantwoordelijk voor de zonneslag. Het zijn ook deze stralen die de productie van melanine op gang brengen, waardoor de huid gaat pigmenteren en dus bruin worden. De UVA (met de A van 'age' - leeftijd) dringen dieper in de huid door en zijn verantwoordelijk voor de veroudering van de huid (doordat ze de vezels verwoesten die zorgen voor de stevigheid van de huid, zodat de huid haar elasticiteit verliest en sneller veroudert). Zonnebanken geven bijna uitsluitend UVA-stralen af, omdat de wet voorschrijft dat de hoeveelheid UVB-stralen niet hoger mag zijn dan 1,5% en het de UVA-stralen zijn, die zorgen voor een onmiddellijke pigmentatie van de huid, wat het zogenaamde "stralende effect" veroorzaakt. Jammer genoeg versnellen deze UVA-stralen het ouderdomsproces en veroorzaken ze net als de UVB-stralen huidkanker.Zonnebanken worden dus sterk afgeraden omdat ze bijdragen tot een snellere afbouw van ons zonnekapitaal. Ten slotte is het beter gebruik te maken van zelfbruiners, die vrij doeltreffend zijn en sowieso schadeloos zijn. Dat is wellicht de reden waarom zonnecentra zonder UV-stralen hun opmars maken (centra waar zelfbruiners worden aangebracht). Men voelt zich mooier, aantrekkelijker en men heeft een beter humeur als men een gebronsde huid heeft. Toch heeft een dag in de buitenlucht of een sportsessie in open lucht hetzelfde effect.Waarom moet men dan onnodige risico's nemen en zijn zonnekapitaal aanspreken in een toaster?

Voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties voor artificiële UV-stralen

  • Verboden voor minderjarigen: De blootstelling aan de zon tijdens de kindertijd en jeugd en het aantal keren dat een kind een zonneslag oploopt, verhoogt het risico van huidkanker op volwassen leeftijd.
  • Als men aan (artificiële of natuurlijke) UV-stralen werd blootgesteld, moet men minstens 48 uren uit de zon blijven (deze periode is nodig om de huid te laten recupereren van de agressieaanval. Na de eerste blootstelling is dit ook de tijd die nodig is om een eventuele ongewenste reactie vast te stellen).
  • Dragen van bril verplicht.
  • Voor een sessie moet men make-up verwijderen en niets op de huid aanbrengen: geen parfum, eau de toilette, lichaamsmelk, zonnecrème, bruinversneller enz. Al deze producten, zelfs bruinversnellers die soms door de centra zelf worden aangeraden, zijn gevaarlijk omdat ze zorgen voor een diepere penetratie van de UV-stralen in de huid en dus verantwoordelijk zijn voor de toegebrachte schade. De afstelling van de toestellen moet op zich volstaan voor een correcte hoeveelheid geleverde UV-stralen. Geen enkel cosmetisch of ander product op het lichaam mag interfereren.
  • De toestellen moeten de wetgeving naleven en om de twee jaar worden gecontroleerd.
  • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zijn artificiële UV-stralen bij bepaalde personen te ontraden: mensen met veel schoonheidsvlekken, zonneallergie, veelvoudige zonneslagen tijdens de kindertijd en/of jeugd, bepaalde geneesmiddelen (fotosensibiliserende stoffen), kankerletsels, precancereuse aanwijzingen of antecedenten van huidkanker, fototype I en II (lichte huid, ogen en haren). In geval van antecedenten van huidproblemen moet men vooraf een arts raadplegen.
  • Naar de dokter gaan in geval van roodheid, blijvende blaren of brandwonden naar aanleiding van een sessie.

Ten slotte is een blootstelling aan UV-stralen om esthetische redenen sterk af te raden. Aan mensen die ondanks al deze bezwaren toch van dergelijke stralen gebruik willen maken, wordt aangeraden tientallen jaren lang regelmatig een medisch onderzoek te ondergaan.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2011 - 10h45

60 miljoen consumenten, nr. 405, mei 2006. Nationale Academie voor Geneeskunde, rapport "Zon en gezondheid", mei 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters...

Ultraviolette stralen: de gevolgen van de zon voor onze huid Geüpdatet op 11/07/2016 - 10h35

De zon is een vriend die we moeten koesteren. De juiste dosis levert ons een mooi bruin kleurtje op en een beter moreel. Maar overmatige blootstelling aan de ultraviolette stralen kunnen zware gevolgen hebben. We bekijken de effecten van de zon op on...

Nieuws onder de zon ... Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

De zon is tegelijk bron van leven en vijand van onze huid. Het is belangrijk dat in te zien. Ziehier een bondige gids voor vakantiegangers… en anderen! Kwestie van op een verstandige manier te bruinen…

Meer artikels