Waarom slapen we zo slecht?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 - 09h36
-A +A

Sommige slaapstoornissen zijn een echte ziekte. Die moet dan ook behandeld worden om de slaap te kunnen herstellen. Andere slaapstoornissen hebben meer te maken met leefgewoonten. Die aanpassen kan de slaap helpen herstellen zonder dat er geneesmiddelen aan te pas moeten komen. Een korte kennismaking met de diverse slaapstoornissen en de respectievelijke remedies.

PUB

Behandeling van restless legs

Restless legs of het rustelozebenensyndroom is een soort ongedurigheid in de benen die de slaap verstoort. Het fenomeen komt vaak voor bij 50-plussers. Een derde van de patiënten is familiaal voorbestemd, maar de oorzaak is nog altijd niet bekend. Door het - fel of minder fel - kriebelend gevoel in de benen kan de patiënt zijn benen niet stilhouden, waardoor hij niet kan slapen. Het rustelozebenensyndroom wordt daarom bij de slaapstoornissen gerekend.

Lichte vormen worden behandeld door eventueel de leefgewoonten aan te passen.  Restless legs wordt immers onder meer in de hand gewerkt door stress, veel zitten, roken, alcohol, obesitas, cafeïne, antidepressiva en andere geneesmiddelen…

Zwaardere gevallen worden behandeld met medicatie. Slotsom: restless legs is een syndroom dat gediagnosticeerd en behandeld hoort te worden. Anders dreigen er slaapproblemen.

 

Slaapapneu, een syndroom dat moet worden opgespoord!

Ook het slaapapneu-syndroom is een veel voorkomende aandoening die vaker optreedt met ouder te worden. Het is een tijdelijke stilstand van de ademhaling ’s nachts en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Die ademstilstand of apneu werkt snurken in de hand, omdat na elke ademstilstand de ademhaling luidruchtig wordt hervat. Apneu verstoort op die manier de slaap. Het leidt onder meer tot vermoeidheid en slaperigheid overdag, tot depressiviteit, hoofdpijn, geheugenproblemen en concentratiestoornissen. Het slaapapneu-syndroom is ook een belangrijke cardiovasculaire risicofactor.

Een betere levenshygiëne kan de situatie al verbeteren (stoppen met roken en drinken, gewichtsverlies, enz.). Apneu wordt behandeld door overdruk te creëren. De patiënt draagt een neusmasker waarin via een compressor lucht geblazen wordt om de bovenste luchtwegen open te houden. Hetzelfde doel kan ook worden bereikt met een onderkaakorthese.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 - 09h36

Ameli, « Troubles du sommeil  », 13 september 2011, http://www.ameli-sante.fr/troubles-du-someil.html. Institut national du someil et de la vigilance, http://www.institut-someil-vigilance.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mijn middeltjes tegen snurken Geüpdatet op 22/02/2010 - 00h00

Als u last hebt van het gesnurk van uw partner, kunt u misschien de volgende oplossingen even uittesten. U kunt er een of meerdere van gebruiken. Want er bestaan heel wat remedies tegen snurken , van heel eenvoudige tot heel drastische.

Slaapapneu: naar een gepersonaliseerde aanpak Geüpdatet op 27/03/2017 - 10h18

6% van de vrouwen en 13% van de mannen op middelbare leeftijd lijden mogelijk aan een of andere vorm van het slaapapneu-syndroom, dat zijn periodes van abnormaal stokkende ademhaling tijdens de slaap. Er bestaan enkele traditionele behandelingen voor...

Snurkers en gesnurk Geüpdatet op 22/01/2007 - 00h00

Snurken is een onderwerp dat sommige mensen doet glimlachen, terwijl het voor anderen iets is wat hun dagelijks leven behoorlijk bemoeilijkt. De lawaaihinder zou voorkomen bij bijna 40% van volwassenen ouder dan vijftig jaar. Wat moeten snurkers en p...

Snurken en slaperigheid veroorzaken ongevallen Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Nachtelijke ademhalingsstoornissen (snurken) met daardoor slaperigheid overdag verhogen het risico op arbeidsongevallen met 2,2. De resultaten van deze studie zouden moeten leiden tot een betere opsporing van dergelijke problemen teneinde het risico...

Meer artikels