Waarom seizoenfruit en -groenten eten?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

Fruit en groenten zijn lekkerder wanneer zij "van het seizoen" zijn. De uitdrukking op zich betekent niet zoveel, maar wat wij daarmee bedoelen, is dat die groenten en dat fruit niet zo ver van bij ons geoogst zijn en dat dat laatste gebeurd is wanneer zij pluk- of oogstrijp waren. Die producten hebben unieke kwaliteiten!

PUB

De seizoenen veranderen constant!

Seizoenfruit en -groenten worden best verbruikt in eigen streek. Dit geldt ook voor de 'plaatselijke' gewassen of in elk geval voor de producten die niet van te ver moeten aangevoerd worden. Ten eerste omdat het voor u gemakkelijker is het seizoen te bepalen wanneer het ook uw 'eigen' seizoen is. Wanneer uw tuin bijvoorbeeld nog bevroren is, dan weet u wel dat u geen Belgische aardbeien uit volle grond zult vinden! Maar ook omdat het voordeel van seizoenfruit en -groenten - hun versheid - ook gegarandeerd is door het feit dat zij niet van ver moeten komen. Wie kan beweren dat een ananas vers is wanneer hij enkele weken geleden geplukt werd?

Seizoenfruit en -groenten: goedkoper en minder vervuilend

Fruit, groenten en andere gewassen eten "buiten het seizoen" waarin zij bij ons rijp zijn en geoogst of geplukt kunnen worden, komt gewoonlijk duurder uit en het is meestal meer vervuilend. Een voorbeeld: als wij met Valentijn aardbeien willen eten, dan moeten wij ze aanvoeren vanuit landen waar de zon schijnt in december. Dat is dus aan de andere kant van de aarde. Voor de berekening van de prijs van die aardbeien zal men dus ook moeten rekening houden met de energie die nodig is voor het transport en voor de bewaring onderweg… De kostprijs voor het milieu is eveneens aanzienlijk. Test-Aankoop heeft berekend dat één kilo ananas uit Ghana, alvorens opgegeten te worden, bijna 5 kilo CO2 uitgestoten heeft… Toch wel belangrijk om te weten!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 Brussels observatorium voor duurzame consumptie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels