Waarom moeten we nuchter zijn voor een anesthesie?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 - 11h38
-A +A

Misschien hebt u al eens een operatie moeten ondergaan.

Dan kent u vast het voorschrift: niet drinken of eten vanaf middernacht de dag voor de operatie.

Maar weet u ook waarom we nuchter moeten zijn voor een anesthesie?

PUB

Anesthesie brengt risico mee op inademing van de maaginhoud

In de loop van een van de etappes van de anesthesie (inleiding, in stand houden van de 'anesthesie of het ontwaken) kan het gebeuren dat de patiënt oprispingen krijgt of zelfs moet braken. Dan bestaat er een serieus risico dat de inhoud van de maag in de longen terechtkomt, waardoor de bronchiën verstopt kunnen raken en het slijmvlies aangetast wordt.

Deze ernstige complicatie werd al beschreven in 1946 door dr. Mendelson. Om dat te voorkomen krijgen patiënten verbod om te eten voor een chirurgische operatie waarbij volledige narcose noodzakelijk is.

 

6 uur nuchter zijn voor elke anesthesie

Om dit soort ongelukken te voorkomen is een voorschrift uitgevaardigd dat zegt dat patiënten 6 uur voor een geplande operatie nuchter moeten zijn. In geval van een spoedingreep bij iemand die niet nuchter is (of waarvan niet bekend is of hij nuchter is), worden heel specifieke technieken gebruikt om de anesthesie in te leiden.

Dat is ook het geval voor mensen die risicofactoren vertonen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 18/03/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/02/2013 - 11h38

49e nationaal symposium van de " Société française d'anesthésie-réanimation ", lezing door dr. Nathan N., Règles du jeûne préopératoire, conférences d'actualisation, oktober 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plantenextracten: kijk uit bij anesthesie! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Neemt u producten op basis van planten en moet u een chirurgische ingreep ondergaan? Dan moet u de anesthesist op de hoogte brengen van wat u slikt. Waarom? Omdat fytotherapie en anesthesie niet goed samengaan.

Wie is er bang voor verdoving? Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

De angst van sommige patiënten om verdoofd te worden, is even groot als de angst die sommige passagiers voelen vóór ze in het vliegtuig stappen. En toch is dit vervoermiddel veel veiliger dan de auto!

Meer artikels