• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Getuigenissen (0)

Waarom moeten we meer omega 3 eten?

Waarom moeten we meer omega 3 eten?

Waarom moeten we meer omega 3 eten?

Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6.

Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Verstoord evenwicht tussen omega 3 en omega 6

Er bestaan twee soorten vetzuren: omega 3 en omega 6, beide onontbeerlijk voor de goede werking van ons lichaam, op voorwaarde dat ze ongeveer in dezelfde hoeveelheid aanwezig zijn.

Opdat het lichaam beide soorten vetzuren zou kunnen gebruiken, moeten ze door een enzym omgezet worden. Welnu, omega 3 en omega 6 worden door hetzelfde enzym omgezet.

Zijn de omega 6-vetzuren in de meerderheid, dan leggen ze beslag op dat enzym. Het gevolg is dat het enzym niet meer beschikbaar is voor de stofwisseling van de omega 3-vetzuren, die onbruikbaar worden voor het lichaam.

 

Hoe is het zover kunnen komen?

Onze voedingsgewoonten zijn enorm veranderd. Met de industrialisering en de intensieve veeteelt, is de aanvoer van meervoudig onverzadigde vetzuren radicaal veranderd.

We gebruiken bijvoorbeeld steeds meer industriële producten. Welnu, de voedingsmiddelenindustrie gebruikt vetten die zeer rijk zijn aan omega 6 (palm-, zonnebloem-, arachideolie…). Nog een voorbeeld: de dieren die vroeger gras aten en ook granen die van nature rijk waren aan omega 3, worden vandaag gevoederd met maïs- en sojameel, voedingsmiddelen die daarentegen rijk zijn aan omega 6.

Hierdoor zijn dierlijke producten (vlees, melk en eieren) voortaan arm aan omega 3, maar rijk aan omega 6.

 

Artikel gepubliceerd door op 17/06/2014

Bronnen: Institut Moncey

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Omega 3-vetzuren: wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Vindt u het artikel interessant?