Houd uw triglyceridenwaarden in het oog!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2017 - 14h39
-A +A

Triglyceriden zijn vetzuren die in het bloed circuleren. Op zich zijn het gezonde vetzuren, maar een teveel eraan is slecht voor onze gezondheid. Daarom doet iedereen er goed aan om zijn waarden regelmatig te laten meten. Zeker mensen met een verhoogd cardiovasculair risico moeten dat doen.

PUB

Triglyceriden: regelmatig laten controlerenTriglyceriden zijn vetzuren die in het bloed circuleren. Ze spelen een belangrijke rol in ons lichaam omdat ze de cellen van energie voorzien. Een deel ervan wordt opgeslagen in de vetcellen. Triglyceriden worden gedeeltelijk door het lichaam uit voeding gehaald, maar een gedeelte wordt ook aangemaakt door de lever en de darmen tijdens de afbraak door de lever van het teveel aan snelle suikers. Als we ons te buiten gaan aan zoete voeding of alcoholhoudende dranken, zal de productie van triglyceriden abnormaal stijgen.

Er zijn nog andere mogelijke oorzaken voor verhoogde triglyceridenwaarden, zoals de inname van bepaalde geneesmiddelen of een erfelijke ziekte. Ook een diabetes type 1 die niet in evenwicht is, doet de triglyceridenwaarden stijgen.

Probeer uw triglyceridengehalte naar beneden te krijgen


Te hoge triglyceridenwaarden zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Op zich kunnen ze diverse problemen klachten. De zwaarste is pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier. In combinatie met een verhoogde cholesterol vergroten ze ook het risico op aderverkalking en zware hart- en vaatproblemen (hartinfarct, cerebrovasculair accident).

Een teveel aan triglyceriden of hypertriglyceridemie is ten slotte een van de vijf risicofactoren voor het metabool syndroom (ook bekend als het dikkebuiksyndroom). De vier andere zijn diabetes, buikobesitas, cholesterol en hypertensie. Het metabool syndroom verdubbelt de sterftekans bij een cardiovasculaire complicatie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/03/2017 - 14h39
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels