• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  25 mening
 • Commentaren (0)

Waarom moet men zijn triglyceridegehalte in het oog houden?

Waarom moet men zijn triglyceridegehalte in het oog houden?

Er wordt veel over cholesterol gesproken, maar zelden gaat het om triglyceriden. Een teveel aan deze vetzuren leidt nochtans ook tot vrij grote gezondheidsrisico's. Wist u trouwens dat een deel van de triglyceriden aangemaakt wordt op basis van de overmatig geconsumeerde suiker en alcohol?

Cholesterol en triglyceriden circuleren in het bloed

Cholesterol is niet het enige vetzuur dat in ons bloed circuleert. De situatie is vrij ingewikkeld. Men onderscheidt om te beginnen al twee soorten cholesterol: goede en slechte, respectievelijk HDL- en LDL-cholesterol. Met andere woorden, een teveel aan cholesterol duidt op een overdreven gehalte aan LDL-cholesterol in het bloed (hypercholesterolemie), hetgeen gepaard gaat met een verhoogd cardiovasculair risico. In de gezondheidssector spreekt men echter ook van een verhoogd risico wanneer het gehalte aan goede cholesterol te laag is. Hetzelfde geldt voor een te hoog gehalte aan triglyceriden, een ander soort vetzuren in ons bloed (boven 2g/l spreekt men van hypertriglyceridemie).

Wanneer men u dus een cholesteroldosering voorschrijft, gaat het eigenlijk om alle vetstoffen in het bloed, die gemeten zijn op basis van een bloedtest in nuchtere toestand: LDL, HDL, totale cholesterol en triglyceriden.

Vanwaar komt het teveel aan triglyceriden?

Triglyceriden spelen eigenlijk de rol van een energiereserve. Een deel ervan wordt in het vetweefsel opgeslagen. Ze worden gedeeltelijk aangevoerd door de voedingsvetten in ons voedsel, maar ze worden ook aangemaakt door ons lichaam tijdens de afbraak door de lever van het teveel aan snelle suikers. Wanneer we dus te veel suikers eten of te veel alcohol verbruiken, dan is er sprake van een verhoogde productie van triglyceriden. Het probleem is nu dat een plotse stijging van het gehalte aan triglyceriden leidt tot verdikking van het bloed. Dit is het fenomeen dat we gewaarworden de dag na een feestje en dat samengaat met de beroemde 'kater'.

Een overdreven gehalte aan triglyceriden verhoogt eveneens het risico op atheromen en op cardiovasculaire accidenten (hartinfarct, cerebrovasculair accident). Dit cardiovasculair risico wordt nog versterkt wanneer het cholesterolgehalte te hoog is. Het is ook nuttig te weten dat het gevaar van de triglyceriden verhoogt wanneer de 'goede cholesterol' vermindert.
Een hoge concentratie van triglyceriden kan leiden tot een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis). Hypertriglyceridemie ten slotte is één van de vijf risicofactoren van het metabool syndroom (soms ook aangeduid als syndroom van de dikke buik), naast diabetes, abdominale obesitas, cholesterol en verhoogde bloeddruk. Dit syndroom verdubbelt het sterfterisico ten gevolge van een cardiovasculaire complicatie.

Samengevat: de belangrijkste oorzaken van een teveel aan triglyceriden zijn overgewicht, vooral ter hoogte van de buik, maar ook overmatige consumptie van alcohol. Preventiemaatregelen steunen dus op gewichtsverlies, met een beperking van vetten, suikers en alcohol.
In elk geval is het uiterst belangrijk zijn triglyceridegehalte in het oog te houden. Dat gehalte moet op een ideaal niveau behouden blijven om zich te beschermen tegen de talrijke gezondheidsrisico's.

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2009

Bronnen: Aanbevelingen van het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (Afssaps), "Therapeutische behandeling van de dyslipidemische patiënt", update maart 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie