Waarom leidt overmatige alcoholconsumptie niet tot gewichtstoename?

Waarom leidt overmatige alcoholconsumptie niet tot gewichtstoename?

Alcoholische dranken bevatten heel wat calorieën.

We zouden dus kunnen denken dat alcohol de oorzaak is van gewichtstoename bij mensen van wie de alcoholconsumptie hoog is.

En toch gebeurt net het omgekeerde: niet obesitas, maar ondervoeding bedreigt de grote alcoholverbruikers. Hoe is dit fenomeen te verklaren?

Alcohol, een energierijke drank

Elke gram alcohol komt overeen met 7 calorieën, tegen 4 calorieën voor 1 gram koolhydraten (suikers) en 9 calorieën voor eiwitten en vetten. Talrijke alcoholische dranken bevatten bovendien niet alleen water en alcohol, maar ook veel suikers. Dat is bijvoorbeeld het geval met brandy (30 g koolhydraten per 100 ml) of met zoete wijnen zoals porto, muskaatwijn, amaretto (14-15 g / 100 ml). En bier bevat ook mout (4 g koolhydraten / 100 ml).
Eén liter wijn van 12° bevat 96 g pure alcohol, wat overeenkomt met 972 calorieën.

Dat betekent dat mensen die het equivalent van één liter wijn per dag drinken, hun gewicht zouden moeten zien stijgen. En toch stellen we het omgekeerde vast: grote alcoholgebruikers zijn niet dikker dan matige drinkers. Ze hebben zelfs een Body Mass Index (BMI) die lager is dan het gemiddelde.

Hoe komt het dat het gewicht van grote alcoholgebruikers niet toeneemt?

Men heeft lang gedacht dat de reden waarom het gewicht van alcoholici niet toenam, te wijten was aan het feit dat die mensen minder aten dan de anderen. Men stelt nu echter het omgekeerde vast en verschillende onderzoeken leiden tot hetzelfde besluit: grote alcoholgebruikers en sobere drinkers krijgen evenveel eiwitten, koolhydraten en vetten binnen.

Volgens sommige onderzoeken, zouden alcoholici, waarschijnlijk omwille van grotere angstgevoelens, zelfs meer eten dan anderen. Globaal gezien, eten alcoholgebruikers meer eiwitten en vetten (vlees, kaas, olie…) dan matige drinkers. Dus, vermits ze energierijker eten, zouden ze dikker moeten zijn en een hogere BMI moeten hebben.

De verklaring heeft met de stofwisseling te maken

Alcohol gedraagt zich als 'lege calorieën' die niet meetellen in de energiebalans en ook geen effect hebben op gewichtstoename.

De door regelmatige drinkers verbruikte alcohol wordt in een apart en specifiek systeem verwerkt: de daar geproduceerde energie wordt niet opgeslagen, maar verbruikt. Daar komt nog bij dat alcohol de systemen die warmte produceren en het hartdebiet verhogen onrechtstreeks stimuleert. Deze reacties dragen bij tot een stijging van het energieverbruik bij rust.

Ondanks een hoge aanvoer van calorieën, lopen alcoholici eerder een risico op ondervoeding dan op obesitas.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 09/02/2009

Bronnen: "La Revue du Praticien", Vol. 59, januari 2009.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Drinken, niet verdrinken...

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten