• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    4 mening
  • Commentaren (0)

Waarom is yoghurt zo gezond?

Waarom is yoghurt zo gezond? Als we de geschiedenisboeken mogen geloven, dateren de kwaliteiten van yoghurt niet van gisteren. Verschillende eeuwen geleden al werden er legendarische gezondheidsweldaden aan toegeschreven. De moderne wetenschap bevestigt die deugden...

De Belgen en yoghurt

Sindsdien heeft yoghurt altijd een positief gezondheidsimago gehad. Toch zijn z'n belangrijkste deugden nog altijd weinig of niet bekend bij de consument! Zo liet Danone het onderzoeksbureau IPSOS in december 2005 een studie uitvoeren waaruit blijkt dat 1 op de 2 Belgen elke dag yoghurt consumeert en 1 op de 7 drie keer per week. Yoghurt is dus vrij populair in ons land, maar toch minder dan bij onze buren: de Belgen consumeren gemiddeld 12 kg yoghurt per jaar, tegen 21 kg voor de Fransen, 31 kg voor de Nederlanders, 18 kg voor de Spanjaarden en 13 kg voor de Duitsers. Toch weten 4 op de 10 Belgen nog altijd niet dat yoghurt gezond is en het beendergestel helpt te versterken. En 5 op de 10 Belgen weten absoluut niets over de gunstige invloed van yoghurt op de darmflora...

De weldaden van melk, plus de fermenten erbovenop

De waarde van yoghurt schuilt grotendeels in de aanwezigheid van twee specifieke levende fermenten: de Streptococcus thermophilus en de Lactobacillus bulgaricus. Alleen melk die gefermenteerd is met die twee unieke, levende microben, én in voldoende hoeveelheid, mag immers yoghurt genoemd worden, zo niet spreken we van "gefermenteerde melk of gefermenteerde melkdrank" bijvoorbeeld. Dankzij de werking van beide bacteriën is yoghurt makkelijker verteerbaar dan melk. Ten eerste bevordert hij de vertering van lactose of melksuiker bij personen met melkintolerantie. Ten tweede versnelt hij de maaglediging en stimuleert hij de darmtransit. Ten derde ondersteunt hij het werk van onze darmflora, die onmisbaar isvoor een goede gezondheid.

Artikel gepubliceerd door op 06/06/2006

Bronnen: Persreis. Onderzoekscentrum Danone Vitapole, Palaisau, Frankrijk, 23 mei 2006

Vindt u het artikel interessant?