• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Waarom is een dieet zo moeilijk vol te houden?

Waarom is een dieet zo moeilijk vol te houden?

Een dieet volhouden is niet makkelijk, noch als het gaat om het verliezen van lichaamsgewicht, noch als het om een cholesterolverlangend dieet gaat of een dieet voor diabetes en ook niet als het dieet om een andere reden gevolgd moet worden. Onderzoekers gingen na waarom dat zo is.

Diëten is moeilijk!

U volgt een dieet maar u kunt het moeilijk volhouden, u wijkt er van af en u voelt zich er schuldig bij? En weet hoe u dat komt? Een twintigtal personen werden ondervraagd in het kader van een onderzoek naar de redenen waarom iemand een dieet laat varen. Het ging meer bepaald om een cholesterolverlagend dieet, maar het zijn wellicht dezelfde redenen in geval van andere diëten die net zo belangrijk zijn voor de gezondheid. De onderzoekers vonden vier verschillende redenen:

Een moeilijke verstandhouding tussen arts en patiënt

'Ik geloof mijn arts niet als hij zegt. . .', zo zei een deelnemer aan de studie. Misschien moeten artsen meer aandacht besteden aan de manier waarop ze hun boodschap overbrengen en nagaan of de patiënt ze wel begrijpt. Misschien moeten ze ook meer overtuigingskracht aan de dag leggen. En een arts die zijn patiënt aanmaant om te vermageren, maar zelf overduidelijk met overgewicht kampt, is niet altijd geloofwaardig. Een arts die suggereert dat een dieet volgen iets makkelijk is, iets van niets, is dat ook niet.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 22/05/2007

Bronnen: Manger aujourd'hui, Attitudes, normes et pratiques, van Poulain JP, uitgeverij Privat in le Quotidien du médecin van 27 april 2007.

Vindt u het artikel interessant?