Waarom is een dieet zo moeilijk vol te houden?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2016 - 16h55
-A +A

Een dieet volhouden is niet makkelijk, noch als het gaat om het verliezen van lichaamsgewicht, noch als het om een cholesterolverlangend dieet gaat of een dieet voor diabetes en ook niet als het dieet om een andere reden gevolgd moet worden. Onderzoekers gingen na waarom dat zo is.

Diëten is moeilijk!

U volgt een dieet maar u kunt het moeilijk volhouden, u wijkt er van af en u voelt zich er schuldig bij? En weet hoe u dat komt? Een twintigtal personen werden ondervraagd in het kader van een onderzoek naar de redenen waarom iemand een dieet laat varen. Het ging meer bepaald om een cholesterolverlagend dieet, maar het zijn wellicht dezelfde redenen in geval van andere diëten die net zo belangrijk zijn voor de gezondheid. De onderzoekers vonden vier verschillende redenen:

Een moeilijke verstandhouding tussen arts en patiënt

'Ik geloof mijn arts niet als hij zegt. . .', zo zei een deelnemer aan de studie. Misschien moeten artsen meer aandacht besteden aan de manier waarop ze hun boodschap overbrengen en nagaan of de patiënt ze wel begrijpt. Misschien moeten ze ook meer overtuigingskracht aan de dag leggen. En een arts die zijn patiënt aanmaant om te vermageren, maar zelf overduidelijk met overgewicht kampt, is niet altijd geloofwaardig. Een arts die suggereert dat een dieet volgen iets makkelijk is, iets van niets, is dat ook niet.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 22/05/2007 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2016 - 16h55

Manger aujourd'hui, Attitudes, normes et pratiques, van Poulain JP, uitgeverij Privat in le Quotidien du médecin van 27 april 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Groenten en kinderen: een gebruiksaanwijzing! Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Dat eet ik niet. Het is vies!', zo laten kinderen zich vaak uit als er broccoli, spinazie of witloof op tafel komt. Er zijn redenen waarom kinderen geen groenten willen eten, maar er zijn ook redenen waarom men die redenen moet kunnen overstijgen.

Schrijven om gewicht te verliezen! Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Denkt u dat u evenwichtig eet terwijl u toch bijkomt? Begint u telkens weer een dieet en vindt u nooit een dat haalbaar èn doeltreffend is? En wat als u die problemen zou kunnen oplossen met een dagboek?

Hypocalorisch dieet of proteïnedieet? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Een vrouw die gewicht wil verliezen, beschikt tegenwoordig over heel wat verschillende strategieën. Twee van die strategieën worden gewoonlijk beschouwd als 'verstandige' diëten: het hypocalorisch dieet en het proteïnedieet. Een stand van zaken samen...

Meer artikels