Waarom heeft ons zweet een geurtje?

Waarom heeft ons zweet een geurtje?

Zweten doen we allemaal, de ene al wat meer dan de andere en ook de omstandigheden spelen een rol (warmte, fysieke activiteit, emoties, enz.).

Het probleem met zweten is dat er vaak een luchtje aan zit.

Maar waarom zweten we precies en waar komt de typische zweetlucht vandaan?

Waarom zweten we?

Zweten is een heel normaal fenomeen waardoor we onze lichaamstemperatuur op peil kunnen houden.

Sommige mensen scheiden wat meer zweet af dan andere (dat is erfelijk bepaald), maar er zijn ook verschillen tussen de volkeren. In dat geval gaat het om een fenomeen van aanpassing.

Aziatische mensen zweten bijvoorbeeld sneller dan Europeanen, een soort anticiperend gedrag om het hoofd te kunnen bieden aan de hogere temperaturen in die regio’s.

Opmerking: sommige mensen hebben last van overdadig zweten of hyperhydrose. Dat is een echte aandoening. De oorzaken zijn nog niet bekend.

 

Waarom heeft zweet een geurtje?

Zweet wordt geproduceerd door twee types zweetklieren:

  • De exocriene klieren. Die liggen verspreid over het lichaam, maar de meeste liggen in de okselzone, op de handen, de voeten en het voorhoofd. Ze produceren geurloos zweet dat hoofdzakelijk uit water en zout bestaat.

  • De apocriene klieren. Die liggen in de lies en de oksels en produceren een type zweet dat organische stoffen bevat (vitamine C, antistoffen, ureum, urinezuur, ammoniak en melkzuur). De geur is weinig uitgesproken. Deze klieren ontwikkelen zich pas in de puberteit, wat verklaart waarom kinderen zo goed als niet ruiken.

De onaangename geur van zweet is hoofdzakelijk afkomstig van bacteriën en schimmels die zich op plekken nestelen waar het zweet wordt vastgehouden. Een warme en vochtige omgeving is ideaal voor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.  

Goed om te weten

Ons zweet ruikt meestal sterker in onze okselzone, omdat de haartjes het zweet vasthouden en de geur versterken. Ze creëren namelijk een milieu waarin bacteriën zich makkelijk vermeerderen en ze houden de bacteriën ook makkelijker vast.

 

Artikel gepubliceerd door op 09/04/2013

Bronnen: Manuel Merck, Éditions Larousse.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Zweten en slechte geurtjes: welke oplossingen bestaan er?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten