Waarom geeuwen we?

Waarom geeuwen we?

Er is lang gedacht dat geeuwen diende om de hersenen van zuurstof te voorzien en om de waakzaamheid te verhogen.

Volgens een recent onderzoek, is daar echter niets van aan. Geeuwen zou doodeenvoudig een sociale reflex zijn die tot doel heeft de verbondenheid binnen een groep te bevorderen.

Geeuwen: een veel gedeeld goed

Iedereen geeuwt. Tenminste alle zoogdieren, met uitzondering van de giraf! Katten, honden, meisjes, jongens, goed of minder goed opgevoede mensen… Zelfs sommige soorten vissen en vogels kunnen er niet aan weerstaan.

Deze onbedwingbare reflex – waarvan we de intensiteit wel kunnen beïnvloeden – beantwoordt aan een ademhalingscyclus van vijf tot tien seconden, waarbij een diepe inademing afgewisseld wordt met een korte ademstilstand. Het geheel wordt bekroond met een trage en luidruchtige uitademing. Voeg daar nog gesloten ogen, uitgestrekte armen en een gevoel van welbehagen aan toe… en u zal zelf snel zin hebben om hetzelfde te doen.

 

Geeuwern: geen fysiologisch nut

Volgens een recente studie, die door Zwitserse onderzoekers gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews, zou geeuwen inderdaad een communicatieve of zelfs empathische handeling zijn. De eeuwenoude opvatting, volgens dewelke geeuwen zou dienen om de hersenen van zuurstof te voorzien, zou helemaal onjuist zijn… Dr. Adrian G. Guggisberg, de verantwoordelijke van dit onderzoek, had reeds eerder aangetoond dat geeuwen de waakzaamheid niet verhoogde, in tegenstelling tot wat men eeuwenlang verondersteld had.

Zijn meest recente bevindingen gaan nog verder en suggereren dat geeuwen uiteindelijk geen enkele fysiologische functie inhoudt.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/12/2015
Origineel artikel geschreven door op 29/10/2013

Bronnen: Adrian G. Guggisberg, Neuroscience & Biobehavioral Reviews, april 2010

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Wat is dwangmatig gedrag?

 • De term dwangmatig of compulsief gedrag wordt tegenwoordig heel veel gebruikt. Maar wat betekent het precies? ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating