Waarom dragen we baby's liefst links?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/11/2004 - 00h00
-A +A

Als een moeder haar kind in de armen neemt, is dat acht op de tien keer links. Die neiging blijkt zelfs uit schilderijen uit de Renaissance waarop maagden staan afgebeeld die hun kind links dragen. Het gaat hier niet om een culturele gewoonte, want je merkt het zowel in Europa als in Afrika en zelfs tot bij de stammen in het Amazonewoud. Zelfs de chimpansees hebben die gewoonte! Vandaar de vraag: vanwaar die voorkeur, die trouwens ook merkbaar is bij vaders?

PUB

Lange tijd werd gedacht dat rechtshandige vrouwen hun kind links droegen om hun handigste arm vrij te houden. Bij linkshandige vrouwen stellen we echter precies hetzelfde vast. Een andere verklaring luidde dat de baby de harttonen van zijn moeder beter hoorde en ze rustgevender werkten als hij in haar linkerarm lag. Dat klopt echter niet: het hart ligt in het midden van de borstkas, en de hartslag is niet beter hoorbaar links dan rechts!

Er lijkt veeleer een emotionele factor mee te spelen: als een kind aan de linkerkant ligt, zijn de "maternele receptoren" die beginnen te werken, het linkeroog en het linkeroor. Zij sturen beelden en geluiden naar de rechter hersenen van de moeder. Die kant van de hersenen bezit een grotere aandachtscapaciteit en een groter vermogen om emoties waar te nemen, en spoort ook makkelijker stemmingswisselingen op.

Bovendien klinkt uw stem rustgevender als u uw kind links draagt, en stimulerender als u het rechts draagt. Vandaar dat u de neiging hebt om het links te dragen als u het wilt kalmeren. Wilt u het daarentegen stimuleren, wakker maken bijvoorbeeld, dan hebt u de neiging om het rechts te dragen. Het gaat dus om een soort instinctieve psychologie!

En in het alledaagse leven? Het zou misschien interessant zijn om te kiezen hoe u zich moet opstellen als u tegen iemand praat: links als u hem wilt kalmeren, rechts als u hem wilt stimuleren! Er is geen enkele studie die het effect daarvan bewijst, maar proberen kan uiteraard nooit kwaad!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/11/2004 - 00h00 Jacques Vauclair " Porter son bébé à gauche ? ", Cerveau et Psycho nr. 4, p 24,25.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Uw kind schrijft links: dat is zijn keuze! Geüpdatet op 15/10/2002 - 00h00

De kinderen gaan terug naar school... Uw kind lijkt het goed te doen op school; het heeft zich goed aangepast aan zijn nieuwe leerkracht en zijn klas. Het toont u trots de eerste lijnen die het geschreven heeft, maar tot uw grote verbazing stelt u va...

EMDR: een therapie die ook kinderen helpt Geüpdatet op 29/07/2008 - 00h00

EMDR is een vorm van psychotherapie die helpt bij het verwerken van een traumatische gebeurtenis die nefaste gevolgen heeft in het dagdagelijkse leven. E-gezondheid sprak met Dorinda Bernardo die als psycholoog en psychotherapeut sinds meer dan vijft...

Boekentassen: opgelet voor rugpijn! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 14h49

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te m...

Meer artikels