• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Waarom ben ik aan het eind van de winter zo moe?

Waarom ben ik aan het eind van de winter zo moe?

Veel mensen hebben in de winterperiode last van vermoeidheid. Diverse elementen kunnen die vermoeidheid verklaren, zoals een tekort aan zonlicht, de overgang van zomer- naar wintertijd, enz.

Tekort aan zonlicht maakt moe

In de winter zijn de dagen korter en hebben we dus minder licht. Dat licht is nu net een bron van energie voor ons. Het bewijs zijn de winterdepressies die mensen krijgen door het tekort aan zonlicht. Als ons lichaam niet bestand is tegen dat tekort aan licht, wordt het heel moe. Soms ontwikkelt het zelfs symptomen van een depressie. Elke dag naar buiten gaan om te profiteren van het daglicht is dus een goede manier om uw conditie op te krikken.

Ook een tekort aan slaap maakt moe

De maanden dat de dagen korter zijn, zouden we eigenlijk meer moeten slapen. Maar onze moderne samenleving heeft haar eigen leefritme. We stoppen niet met televisie kijken of op de pc te werken of te spelen als het donker wordt en doen gewoon het licht aan om onze andere activiteiten voort te zetten. Al die toestellen en lampen zenden ook licht uit, maar dat is veel zwakker en vervangt zeker het daglicht niet. Bovendien berooft het ons van de extra uren slaap die we in de winterperiode nodig hebben.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 26/03/2015

Vindt u het artikel interessant?