• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  25 mening
 • Commentaren (0)

Waaraan is keelkanker te herkennen?

Waaraan is keelkanker te herkennen?

Keelkanker wijst op een kwaadaardige tumor in of bij het strottenhoofd, op de stembanden of een ander deel van de keel. Welke zijn de symptomen die ons moeten doen denken aan keelkanker?

Wat zijn de symptomen van keelkanker?

Keelpijn die gedurende meer dan 14 dagen weerstand biedt aan antibiotica en die gepaard gaat met opgezwollen klieren, moeilijkheden bij het slikken, oorpijn of pijn in de halsstreek, een aanhoudende hoest, een hese stem zijn de symptomen van keelkanker.

Een arts raadplegen

Herkent u deze symptomen, dan moet u zonder langer te wachten een arts raadplegen. Het meest specifieke symptoom van keelkanker is een stemverandering. Deze geldt als een ernstige waarschuwing. Als voorzorgsmaatregel wordt ten zeerste aangeraden om niet te roken wanneer de keel geïrriteerd is of branderig aanvoelt.

Hoe wordt keelkanker gediagnosticeerd?

Het klinisch onderzoek van de mond wordt aangevuld met een scan. Als een tumor ontdekt wordt, moet een biopsie bevestigen of het effectief om kanker gaat. Daarna worden andere onderzoeken uitgevoerd om de eigenschappen van de tumor te bepalen (grootte, snelheid van ontwikkeling, metastasen, enz.).

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/01/2014
Origineel artikel geschreven door op 02/11/2009

Bronnen: "Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine" (praktische encyclopedie van de nieuwe geneeskunde), Duke Center, uitg. Robert Laffont.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Keelpijn: welke ziektes zitten erachter?

Vindt u het artikel interessant?