• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  19 mening
 • Getuigenissen (0)

Waar staat homeopathie in België?

Waar staat homeopathie in België?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft in 2011 een rapport gepubliceerd over de situatie van de homeopathie in België. Een gelegenheid om even na te gaan wat homeopathie precies biedt, en wat de gebruikers ervan verwachten.

Homeopathie: een niet te verwaarlozen kost

Homeopathie behoort tot de duurste alternatieve therapieën. Een eerste consultatie bij een homeopaat kost tussen de 50 en 80 euro, alle volgende consultaties kosten tussen  de 35 en 50 euro. Dat is dus heel wat meer dan een raadpleging bij een klassiek geschoolde arts. De verplichte ziekteverzekering betaalt homeopathie niet terug. Sommige ziekenfondsen komen wel onder bepaalde voorwaarden tussen, maar voor een heel beperkt bedrag. Die hoge kostprijs wordt trouwens als reden opgegeven waarom sommige mensen geen beroep doen op alternatieve geneeswijzen.

 

Waarom kiezen Belgen voor homeopathie?

Waarom zoeken Belgen eerder hun toevlucht tot homeopathie dan tot de traditionele geneeskunde? Sommigen geven de doeltreffendheid van de methode aan als reden, al zijn er geen wetenschappelijke bewijzen in die richting. Maar de meest aangevoerde argumenten zijn het luisterend oor dat ze bij de therapeut vinden, de tijd die hij voor ze vrijmaakt, de geïndividualiseerde behandeling en de afwezigheid van bijwerkingen. Ook het natuurlijke aspect van de homeopathische middelen wordt vaak vermeld.

 

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 20/06/2011

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Waar is homeopathie goed voor?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden